THE
 VIETNAM
 SITE
 

     

ENGLISH   


  FESTIVALS
  -- Hung King Festival
  -- Mid-Autumn Festival
  -- Tet (Nieuwjaar)
 

 -- Home

 -- De Vietnamezen

 -- Afstandtabel

 -- Ambassade/ Consul NL

 -- Ambassade/ Consul BE

 -- Bussen in Vietnam

 -- Festivals

 -- Grensovergangen

 -- Kaart van Vietnam

 -- Klimaat

 -- Reisdocumenten

 -- Treinen in Vietnam

 -- Vaccinaties
 

  Noord Vietnam

  Hanoi

  Bergvolken N - Vietnam

  Cao Bang

  Cat Ba Island

  Dien Bien Phu

  Duong Lam

  Ha Giang

  Ha Long Bay

  Hai Phong

  Hoa Binh

  Lai Chau

  Lang Son

  Lao Cai

  Mai Chau

  Ninh Binh

  Sapa

  Son La

  Vinh
 

  Centraal Vietnam

  Buon Ma Thuot

  Cham Islands

  Da Nang

  Dak Lak

  Dong Hoi

  Hien Luong Bridge

  Hoi An

  Hu

  Kon Tum

  My Son (tempelcomplex)

  Nha Trang

  Phong Nha - Ke Bang

  Pleiku

  Tuy Hoa

  Quy Nhon

  Vinh Moc (tunnels)
 

  Zuid Vietnam

  Ho Chi Minh City (Saigon)

  Ben Tre

  Can Tho

  Chau Doc

  Con Dao Islands

  Cu Chi (tunnels)

  Dalat

  Drijvende Markten

  Ha Tien - Phu Quoc

  Long Xuyen

  Mekong (fietsen)

  My Tho

  Nam Du Archipel

  Phan Thiet/ Mui Ne

  Phu Quoc Island

  Rach Gia - Phu Quoc

  Vung Tau
 

  Overige

  Parkeren Schiphol

  Vietnamese Loempia's

  Vietnamese Pho

  Vietnamese Cha Ca

  Links

  Contact
 

   

 


 

Tet Nguyen Dan

Vietnamees Nieuwjaar

"We kwamen 2 dagen voor Vietnamees Nieuwjaar daar aan en het was 1 grote chaos. Mensen, die nog op het laatste moment bloemetjes in huis wilden halen, decoraties voor de offertafel, vers groenten en fruit, moesten zich haasten, want vanaf Nieuwjaar gaat alles een aantal dagen dicht. Er was echt geen kip op straat! Het was 2,5 jaar geleden dat ik m'n opa en oma zag en voor mij is dat nog vrij recentelijk. Het was erg fijn om ze weer te zien en te zien hoe ze hun best deden om alles Nieuwjaar klaar te maken."Gelukkig geld is een rood mooi versierd zakje met geld daarin

Tet Nguyen Dan of kortweg "tet" wordt gezien als het grootste en het populairste festival van het jaar. Het wordt gevierd op de eerste dag van de eerste maand in de maankalender.
Dit vereist enige uitleg:
wij gebruiken de Gregoriaanse kalender; de Vietnamezen de maankalender. Wij hebben een schrikkeljaar, waar februari n dag extra krijgt. Bij de maankalender heeft elke maand 30 dagen. Bij een schrikkeljaar bij de Vietnamezen wordt er n hele maand tussen geschoven van 30 dagen. Het nieuwe jaar bij de Vietnamezen start dan eind januari of begin februari. De nieuwjaarsdag varieert dus elk jaar.

Het Tet-feest duurt officieel drie dagen, maar de voorbereidingen beginnen veel eerder. De werkelijke vakantie zal ongeveer 1 dag vr en 3-5 dagen n nieuwjaar duren. Er wordt overal feest gevierd en er zijn drukke en gezellige markten. Overal zijn er speciale bloemenmarkten.

In de dagen tijdens en na het feest zijn er overal activiteiten, vooral in de nieuwjaarsnacht. De hele familie komt bij elkaar eten en het huis wordt mooi gemaakt. Iedereen zegt tegen elkaar een goede wens. In huis worden offers gebracht aan de voorouders bij een altaar. Ook worden in de week voorafgaand aan het feest de graven van overleden ouders en grootouders bezocht.

 

In de dagen voorafgaand aan Tet worden er dan ook diverse voorbereidingen getroffen om de familie te ontvangen. Iedereen wil bij zijn familie zijn. Voor en na Tet is er is zeer veel drukte op de wegen en in de treinen. Het feest is dan ook een echte familieaangelegenheid. Dit heeft als gevolg dat vele openbare gelegenheden (zoals winkels, restaurants) gesloten zijn. Wanneer Tet eindelijk begint zijn de straten uitgestorven.
 


Drakendans

Op oudejaarsavond is er met de familie een gezellig avondmaal. Op de tafel is het belangrijkste gerecht: banh chung, een soort pastei van vlees en bonen, gewikkeld in een bananenblad. Om 12 uur steekt men prachtig vuurwerk af en er zijn drakendansen en leeuwendansen. Op nieuwjaarsdag gaat men meestal naar een pagode. Hier wordt aan verschillende goden geluk wordt gevraagd voor het nieuwe jaar. Daarbij wordt veel wierook gebrand. Kinderen krijgen cadeautjes en nieuwe kleren. En niet te vergeten 'gelukkig geld'. Gelukkig geld is een rood mooi versierd zakje met geld daarin. De kinderen zeggen dan een wens tegen hun voorouders en krijgen dan het zakje. Er wordt muziek gemaakt en mensen gaan langs bij vrienden en familie. Het is dan de gewoonte een cadeautje mee te nemen.

Gedurende een week wordt er met familie en vrienden gegeten en gedronken. De rest van de week is iedereen vrolijk en gezellig. Iedereen draagt zijn beste en nieuwste kleding en oude vrienden en kennissen worden weer eens bezocht.

Tet Nguyen Dan is niet alleen de viering van het nieuwe jaar. Op deze nacht wordt ook ieders verjaardag gevierd. Vietnamezen vieren maar twee keer hun verjaardag. De eerste keer is, als ze n maand oud zijn. Hun tweede en laatste verjaardag is op de dag dat ze n jaar worden.

Tet Nguyen Dan Feestdagen
  • 12 februari 2021
  • 1februari 2022
  • 22 januari 2023
  • 10 februari 2024

 

 

 

 

 


Copyright 2014 - 2021 WINT. All Rights Reserved. | Privacy Policy |