THE
 VIETNAM
 SITE
 

     

ENGLISH   


  SAPA
  -- Sapa
  -- Sapa Bergvolken
  -- Sapa Central Market
  -- Sapa Hotels/ Hostels
  -- Sapa Map
  -- Bac Ha Markt
  -- Cat Cat Village
  -- O Quy Ho Bergpas
  -- O Quy Ho Glazen Brug
  -- Ta Phin Village
  -- Thac Bac Waterval
  -- Lao Cai
 

 -- Home

 -- De Vietnamezen

 -- Afstandtabel

 -- Ambassade/ Consul NL

 -- Ambassade/ Consul BE

 -- Bussen in Vietnam

 -- Festivals

 -- Grensovergangen

 -- Kaart van Vietnam

 -- Klimaat

 -- Reisdocumenten

 -- Treinen in Vietnam

 -- Vaccinaties
 

  Noord Vietnam

  Hanoi

  Bergvolken N - Vietnam

  Cao Bang

  Cat Ba Island

  Dien Bien Phu

  Duong Lam

  Ha Giang

  Ha Long Bay

  Hai Phong

  Hoa Binh

  Lai Chau

  Lang Son

  Lao Cai

  Mai Chau

  Ninh Binh

  Sapa

  Son La

  Vinh
 

  Centraal Vietnam

  Buon Ma Thuot

  Cham Islands

  Da Nang

  Dak Lak

  Dong Hoi

  Hien Luong Bridge

  Hoi An

  Hué

  Kon Tum

  My Son (tempelcomplex)

  Nha Trang

  Phong Nha - Ke Bang

  Pleiku

  Tuy Hoa

  Quy Nhon

  Vinh Moc (tunnels)
 

  Zuid Vietnam

  Ho Chi Minh City (Saigon)

  Ben Tre

  Can Tho

  Chau Doc

  Con Dao Islands

  Cu Chi (tunnels)

  Dalat

  Drijvende Markten

  Ha Tien - Phu Quoc

  Long Xuyen

  Mekong (fietsen)

  My Tho

  Nam Du Archipel

  Phan Thiet/ Mui Ne

  Phu Quoc Island

  Rach Gia - Phu Quoc

  Vung Tau
 

  Overige

  Parkeren Schiphol

  Vietnamese Loempia's

  Vietnamese Pho

  Vietnamese Cha Ca

  Links

  Contact
 

   

 


 

Cat Cat Village

"De afdaling naar beneden is best stevig door de ongelijke treden. Onderweg overal stalletjes met zelfgemaakte tassen, sjaals, knuffels enz. Je wordt beloond met een geweldig uitzicht. Op het einde van de afdaling een waterval en een theater waar men een dansvoorstelling geeft. Wanneer je weer naar de uitgang loopt is het leuk om achterop de motor je weer naar het begin van het dorp te laten vervoeren. "


Welkom in Cat Cat Village

          Cat Cat Village - ligt op ongeveer 1 km van Sapa. Het ligt in de Muong Hoa vallei en vlakbij de prachtige Cat Cat Waterval. Dit is een eeuwenoude dorpje, waar de etnische H'Mong wonen, die nog unieke gewoonten hebben zoals in veel andere dorpen.
Om Cat Cat Village te bereiken loop je langs de markt van Sapa naar beneden; de vallei in. Zodra je uit Sapa bent, word je getroffen door de schoonheid van de natuur met z'n hoge bergentoppen van meer dan 3000 meter en de groene rijstvelden, die tot bijna 1000 meter onder je uitstrekken. De zon schijnt over de groene rijstterrassen en H'Mong huizen liggen verspreid door het dal.

Als je Cat Cat Village bezoekt, heb je de kans om een levendig en kleurrijk tafereel te bewonderen (en te fotograferen). Dat is het beeld van jonge vrouwen, die achter weefgetouwen zitten met kleurrijke stukjes brokaat versierd met ontwerpen van bloemen en vogels.

Wanneer deze stukken brokaat klaar zijn, worden ze geverfd en geborduurd met prachtige ontwerpen uit de natuur. Opmerkelijk is, dat H'Mong vrouwen gebruik van planten en bladeren op deze stoffen van brokaat te verven.
Vervolgens rollen ze de stof rond een glad stuk hout, waarover wax zit, om de stof in te wrijven. Zo zorgen ze er voor, dat de kleur heel lang op de stof blijft zitten.

 


Cat Cat Village vanaf een hoogte

Maar er zijn nog meer bijzondere ambachten te bewonderen in Cat Cat Village. Veel bewoners in het dorp zijn goed in het bewerken van gouden en zilveren sieraden. Hun producten zijn tamelijk hoogwaardig, vooral juwelen voor vrouwen.
Bezoekers worden vooral to Cat Cat aangetrokken door de oude gewoontes van de Hmong. Zo is hier in het dorp nog de gewoonte om een meisje te "ontvoeren", waarmee je wilt trouwen. Een man kan zijn vrienden te vragen om een meisje, waarvan hij houdt, naar zijn huis te lokken en haar daar drie dagen vast te houden. Tijdens deze drie dagen, kan het meisje instemmen om zijn echtgenote te worden en dan zal er een grote bruiloft worden gehouden.
Echter, het meisje kan ook na drie dagen naar huis gaan, als ze hem niet wil.


De Hmong

De traditionele huizen van Hmong mensen in Cat Cat Village hebben drie kamers met drie deuren en bedekt met po mu houten dak. In het huis zijn er drie stenen kolommen, die in een cirkel of vierkant staan. De muren zijn gemaakt van massief hout. De belangrijkste deur blijft altijd gesloten en wordt alleen geopend, wanneer er een belangrijke gebeurtenis georganiseerd wordt in het huis. Er is een altaar, ingelegde vloer met voedsel, plaatsen om te slapen, keuken en een ruimte, waar gasten ontvangen worden. Dit zijn onmisbare onderdelen van een huis.

De plicht van de man bestaat uit het zorgen voor het hele gezin. Hij neemt belangrijke beslissingen over de veiligheid en het welzijn van de familie. Hij wordt ook gezien als de belangrijke kostwinner. Zijn vrouw moet vooral een goede huisvrouw zijn, voor de kinderen zorgen en het eten bereiden. Een deel van het werk van de vrouwen bestaat uit het maken van handgemaakte traditionele kleding of sieraden. Voor het vervaardigen van kleding gebruiken zij hennep en de indigokleur. De Hmong gebruiken traditionele methodes voor het kleuren en decoreren - batik. Hmong zijn zeer vaardig in het maken van kleding en de teelt van hennep voor het maken van kleding.

 

Uit een reisverslag:

"Ik was er niet zeker over de wandeling naar Cat Cat en weer terug, dacht dat het misschien een verspilling van mijn tijd zou zijn. Ik had het mis, het is een prachtig dorp met een waterval en zelfgemaakte bruggen. Zo'n prachtige deel van de wereld is hier verborgen.
Het is een gemakkelijke wandeling, maar als je niet fit kan het een uitdaging zijn, om helemaal terug (omhoog) te lopen naar Sapa."

 


Copyright © 2014 - 2021 WINT. All Rights Reserved. | Privacy Policy |