THE
 VIETNAM
 SITE
 

     

ENGLISH   


  SAPA
  -- Sapa
  -- Sapa Bergvolken
  -- Sapa Central Market
  -- Sapa Hotels/ Hostels
  -- Sapa Map
  -- Bac Ha Markt
  -- Cat Cat Village
  -- O Quy Ho Bergpas
  -- O Quy Ho Glazen Brug
  -- Ta Phin Village
  -- Thac Bac Waterval
  -- Lao Cai
 

 -- Home

 -- De Vietnamezen

 -- Afstandtabel

 -- Ambassade/ Consul NL

 -- Ambassade/ Consul BE

 -- Bussen in Vietnam

 -- Festivals

 -- Grensovergangen

 -- Kaart van Vietnam

 -- Klimaat

 -- Reisdocumenten

 -- Treinen in Vietnam

 -- Vaccinaties
 

  Noord Vietnam

  Hanoi

  Bergvolken N - Vietnam

  Cao Bang

  Cat Ba Island

  Dien Bien Phu

  Duong Lam

  Ha Giang

  Ha Long Bay

  Hai Phong

  Hoa Binh

  Lai Chau

  Lang Son

  Lao Cai

  Mai Chau

  Ninh Binh

  Sapa

  Son La

  Vinh
 

  Centraal Vietnam

  Buon Ma Thuot

  Cham Islands

  Da Nang

  Dak Lak

  Dong Hoi

  Hien Luong Bridge

  Hoi An

  Hué

  Kon Tum

  My Son (tempelcomplex)

  Nha Trang

  Phong Nha - Ke Bang

  Pleiku

  Tuy Hoa

  Quy Nhon

  Vinh Moc (tunnels)
 

  Zuid Vietnam

  Ho Chi Minh City (Saigon)

  Ben Tre

  Can Tho

  Chau Doc

  Con Dao Islands

  Cu Chi (tunnels)

  Dalat

  Drijvende Markten

  Ha Tien - Phu Quoc

  Long Xuyen

  Mekong (fietsen)

  My Tho

  Nam Du Archipel

  Phan Thiet/ Mui Ne

  Phu Quoc Island

  Rach Gia - Phu Quoc

  Vung Tau
 

  Overige

  Parkeren Schiphol

  Vietnamese Loempia's

  Vietnamese Pho

  Vietnamese Cha Ca

  Links

  Contact
 

   

 


 

SAPA

"Sapa ligt op 1440 meter hoogte. Het is een mooi dorpje aan de voet van de berg Phan Si Pang, de hoogste berg van Vietnam (3143 meter). Het heeft een leuk centrum met souvenirwinkeltjes en restaurants. De volgende morgen is het weer omgeslagen en valt er een miezerige regen. Tijdens het wandelen zien we de rijstvelden slechts vaag, want er hangt een dikke mist. Het pad is glibberig geworden door de regen en menigeen gaat onderuit.
Kinderen lopen met ons mee en willen souvenirs verkopen. We passeren kleine dorpjes en minderheden in hun mooie klederdrachten. In een hutje wordt de lunch klaargemaakt en we smullen van stokbrood met smeerkaas, komkommer en tomaat."


De rijstvelden

          Sapa - werd door de Franse kolonisten in 1922 gesticht als "Hill Station", om de drukte (en hitte) van de stad te ontvluchten. Het is een klein bergstadje op 1440 meter hoogte in het noordwesten van Vietnam, vlakbij de Chinese grens. Tegenwoordig is Sapa een toeristisch centrum.
Sapa staat er om bekend, dat je hier op heldere dagen de prachtigste vergezichten kunt hebben. Je hebt uitzicht op de vallei en op de bergtoppen om je heen, waar soms mist omheen hangt. Maar zelfs als het bewolkt is, bevolken de kleurrijke mensen van de omliggende stammen de straten van Sapa.
Sapa is de thuisbasis van veel minderheden van Noord-Vietnam en Zuid-West China.
In het Sapa gebied zijn meerdere kleine dorpjes, die alle wel iets bijzonders hebben. Het dorpje Bac Ha heeft een zondagsmarkt gehouden en dit is de grootste markt, waar etnische minderheden te bewonderen zijn. Het dorpje Cat Cat ligt op ongeveer 1 km van Sapa. Hier is een mooie waterval.
Een ander dorpje is bijv. Ta Phin, dat het officiële kenmerk van "brokaat dorp" heeft, waar toeristen de bekende handgemaakte brocades gemaakt door de etnische bevolking kunnen kopen.
In deze dorpjes leven onder andere de Black Hmong, Tay, Xapho en Red Dzao bergstammen. Deze stammen onderscheiden zich onder andere door hun klederdracht. Ze zijn mooi uitgedost in hun eigen klederdrachten. De bevolking in deze bergen boeren nog op authentieke wijze. Tijdens de oogsttijd zie je dan ook vele groepen mensen maïs plukken of pellen, waarna de maïs te drogen ligt op grote matten langs de weg.
Doordat hier je de bergstammen van Vietnam kan zien, is dit gebied zeer geschikt voor het maken van wandeltochten. Uiteraard is Sapa dan uitermate geschikt als uitvalbasis.

Als je een kleurrijk, schilderachtig bergplaatsje verwacht, moet je je verwachting bijstellen. Door een opeenvolging van oorlogen (tegen Fransen, Amerikanen en Chinezen) zijn de Franse koloniale villa's in verval geraakt. En door de razend snelle ontwikkeling van het toerisme is er maar lukraak gebouwd. Dankzij het gebrek aan bouwregels kwam er een "bouw boom" gingen gebouwen de hoogte in. In het centrum vind je veel restaurants en winkels.
Maar Sapa is niet de plaats om te blijven hangen. Dit is het noorden van Vietnam en het is een trekking plaats, waar wandelaars de landelijke omgeving van oplopende rijstterrassen willen ontdekken. En niet te vergeten de kleine nederzettingen van stammen, die een wereld op zich lijken. Je ziet de lokale levensstijl van deze unieke culturen.
Zodra je door de weelderige rijstvelden rond wandelt, zul je beseffen, dat dit de charme van het gebied rond Sapa is.

 

Het museum in Sapa geeft een uitstekend beeld van de geschiedenis van het Sapagebied, waaronder de koloniale tijd van de Fransen. De exposities tonen de verschillen tussen de diverse etnische minderheden in het gebied. Dus het is zeker de moeite waard een bezoek aan het museum te brengen, wanneer u aankomt in de stad en de omgeving nog moet verkennen.


Sapa
 

 

Helaas ligt de markt van Sapa niet in het centrum van het dorp. Het is gevestigd in een speciaal gebouwd modern gebouw in de buurt van het busstation. Je ziet er het dagelijkse en kleurrijke leven van de inwoners. De markt van Sapa is nog steeds een bijenkorf van kleurrijke activiteiten met verse producten. De slager is ook onderdeel van de markt en schrik niet, als je een kop van een geslacht dier ziet. Ook dit verkoopt de slager. Er is ook veel fruit en groente uit de omgeving te koop. De bevolking van de stammen uit de omliggende dorpen proberen hier dagelijks hun handwerk te verkopen. Je kunt dan leuke handgemaakte souvenirs kopen, zoals als bandjes, mapjes en mutsen. 's Avonds is er een avondmarkt en kun je hier ook eten. Zaterdag is de drukste dag.
De kleine, stenen, katholieke kerk in Sapa werd gebouwd door de Fransen. Je kunt er voor de mis op zondag terecht en op bepaalde avonden is hij alleen open voor gebeden.


De markt van Sapa

De weg tussen Sapa en Lai Chau gaat over de Tram Ton bergpas, die is aan de noordelijke kant van de berg Fansipan, Deze ligt op 15 km van Sapa. Met zijn 1900 meter hoogte is dit de hoogste bergpas van Vietnam. De pas ligt op de scheidslijn tussen twee weerfronten. Bovenop heb je een fantastisch uitzicht. De meeste mensen stoppen ook al bij de 100 meter hoge Thac Bac (Zilveren waterval), 12 kilometer van Sapa.
Aan de kant van Sapa, is het vaak koud en mistig, maar de regen valt vaak een paar honderd meter aan de kant van Lai Chau, maar daar kan het vaak zonnig en warm zijn. Verrassend genoeg is, dat Sapa de koudste plaats in Vietnam kan zijn, maar Lai Chau de warmste.

 

Sapa ligt in een vallei van het Hoang Lien National Park en is een perfect uitvalsbasis voor een meerdaagse wandeltochten. In het gebied wonen verschillende lokale minderheden, die elk hun eigen taal en gebruiken hebben. De bewoners van de kleine dorpjes, die je onderweg tegenkomt zijn vaak erg gastvrij en zullen je niet laten gaan voor je hun zelfgebouwde rijstwijn hebt geproefd!

Hoe kom je in Sapa? Je gaat vanaf Hanoi met de nachttrein tot Lao Cai aan de Chinese grens. Van daaruit reis je verder naar Sapa. Vervolgens neem je vanaf Lao Cai een minibusje, waarmee je in een uurtje naar Sapa rijdt. Wil je geld besparen, dan kun je er ook voor kiezen de hele rit vanaf Hanoi in een slaapbus af te leggen, maar dit is een stuk minder comfortabel.
Sapa kent een landklimaat, met hete zomers en koude winters en regen en mist zijn er niet vreemd. 


Gedane arbeid

 

 

 

 

 


Copyright © 2014 - 2021 WINT. All Rights Reserved. | Privacy Policy |