THE
 VIETNAM
 SITE
 

     

ENGLISH   


  QUY NHON
  -- Quy Nhon
  -- Quy Nhon Hotels
  -- Quy Nhon Ky Co Baai
  -- Quy Nhon Lepra Kolonie
  -- Quy Nhon Pagode.
  -- Quy Nhon Omgeving
  -- Banh It Towers
  -- Bai Xep (Geheim)
  -- Vogelnestjes soep?
 

 -- Home

 -- De Vietnamezen

 -- Afstandtabel

 -- Ambassade/ Consul NL

 -- Ambassade/ Consul BE

 -- Bussen in Vietnam

 -- Festivals

 -- Grensovergangen

 -- Kaart van Vietnam

 -- Klimaat

 -- Reisdocumenten

 -- Treinen in Vietnam

 -- Vaccinaties
 

  Noord Vietnam

  Hanoi

  Bergvolken N - Vietnam

  Cao Bang

  Cat Ba Island

  Dien Bien Phu

  Duong Lam

  Ha Giang

  Ha Long Bay

  Hai Phong

  Hoa Binh

  Lai Chau

  Lang Son

  Lao Cai

  Mai Chau

  Ninh Binh

  Sapa

  Son La

  Vinh
 

  Centraal Vietnam

  Buon Ma Thuot

  Cham Islands

  Da Nang

  Dak Lak

  Dong Hoi

  Hien Luong Bridge

  Hoi An

  Hué

  Kon Tum

  My Son (tempelcomplex)

  Nha Trang

  Phong Nha - Ke Bang

  Pleiku

  Tuy Hoa

  Quy Nhon

  Vinh Moc (tunnels)
 

  Zuid Vietnam

  Ho Chi Minh City (Saigon)

  Ben Tre

  Can Tho

  Chau Doc

  Con Dao Islands

  Cu Chi (tunnels)

  Dalat

  Drijvende Markten

  Ha Tien - Phu Quoc

  Long Xuyen

  Mekong (fietsen)

  My Tho

  Nam Du Archipel

  Phan Thiet/ Mui Ne

  Phu Quoc Island

  Rach Gia - Phu Quoc

  Vung Tau
 

  Overige

  Parkeren Schiphol

  Vietnamese Loempia's

  Vietnamese Pho

  Vietnamese Cha Ca

  Links

  Contact
 

   

 


 

Quy Nhon
Salangaan Eiland


Salangaan in nest met één eitje

          Salangaan eiland - is geen eiland, maar het stuk schiereiland, dat gedeeltelijk voor de stad Quy Nhon ligt. Dit stuk schiereiland houdt gigantische golven en sterke wind tegen, die de stad zouden kunnen bedreigen. Het schiereiland heeft glooiende bergen en heeft diverse namen, zoals Yen eiland en Phuong Mai schiereiland. Elk voorjaar, wanneer het warm weer is, verzamelen de Salanganen hier om nesten te maken. Een salangaan is een klipzwaluw.

Vroeger hoorde Salangaan Eiland toe aan een ander dorp, maar het is tegenwoordig toegewezen aan Quy Nhon. Het stukje schiereiland is gezegend met een 30-tal grotten. Het is een prachtige, natuurlijke omgeving met duizenden jaren oude grotten met ruimtes van honderden meters hoog. Dat is niet het bijzondere. Het bijzondere zijn de salanganen (klipzwaluwen). Zij komen al sinds eeuwen nestelen in de grotten.

De eetbare vogelnestjes zijn heel kostbaar voor de bevolking. Ze leveren veel op, want de nestjes van deze salanganen worden verwerkt in tal van gerechten. Niet alleen in Vietnam of China, maar over de gehele wereld. De zwaluwen maken hun nestjes van hun eigen speeksel hoog tegen het plafond of zijkant van de grot. Elke dag scheiden ze een beetje speeksel af, waarmee ze hun nest bouwen. 

 


Vogelnestjes tegen de rotsen

Elke keer blijft een half cirkelvormige streep speeksel kleven en als deze gedroogd zijn worden er telkens nieuwe kringen gemaakt aan de binnenzijde. De rand blijft altijd scherp en verdikt zich naar binnen, waarin 1, 2, 3 of 4 eieren in gelegd zullen worden. Toch blijven de vogelnestjes piepklein waar de salanganen maar net op kunnen gaan zitten om te broeden. In de hoge grotten bouwt de bevolking bamboe steigers, die soms wel bestaan uit 300 bamboe bomen. Zo werkt men zich naar de top van de grot.
Het luistert zeer nauwgezet naar elkaar, want er mogen geen ongelukken gebeuren. Het is een gevaarlijk en moedig beroep. De nesten zijn nauw met elkaar verweven tot lange ketens. Met lange stokken met spijkers probeert men de nesten naar beneden te halen. In het droge klimaat is het noodzakelijk om de nesten iets weker te laten worden door ze nat te spuiten. Zo voorkomen ze, dat de nestjes afbreken.
Dankzij de bewustwording van het behoud en de ontwikkeling van hun economische bron, moeten de plukkers aan een strak schema voldoen. Januari en februari zijn de maanden, waarin ze nestelen. Er is dan geen enkele activiteit. De eerste oogst is een maand later. De tweede oogst is, wanneer de kleine uitvliegen. De jaarlijkse opbrengst wordt geschat op 700 kilo. De arbeiders plukken zo'n 14.000 tot 15.000 nesten per jaar. Er vindt ook nog een derde oogst plaats, maar deze levert het minste op.


Salangaan Eiland in de verte

Er zijn vele verschillende soorten nesten. De rode of roze daarvan zijn de duurste en de kostbaarste. De vogelnestjes met de "ivoren, witte oren en de vogelnestjes met de "dunne oren" hebben de slechtste kwaliteit.
 

 

 

 

 


Copyright © 2014 - 2021 WINT. All Rights Reserved. | Privacy Policy |