THE
 VIETNAM
 SITE
 

     

ENGLISH   


  NHA TRANG
  -- Nha Trang
  -- Nha Trang Map
  -- Nha Tr. Ba Ho Waterval
  -- Nha Tr. Dam Market
  -- Nha Tr. Hotels
  -- Nha Tr. Long Son Pag.
  -- Nha Tr. Po Nagar Cham
  -- Nha Tr. Trein en Bus
  -- Nha Tr. Vinpearl Land
 

 -- Home

 -- De Vietnamezen

 -- Afstandtabel

 -- Ambassade/ Consul NL

 -- Ambassade/ Consul BE

 -- Bussen in Vietnam

 -- Festivals

 -- Grensovergangen

 -- Kaart van Vietnam

 -- Klimaat

 -- Reisdocumenten

 -- Treinen in Vietnam

 -- Vaccinaties
 

  Noord Vietnam

  Hanoi

  Bergvolken N - Vietnam

  Cao Bang

  Cat Ba Island

  Dien Bien Phu

  Duong Lam

  Ha Giang

  Ha Long Bay

  Hai Phong

  Hoa Binh

  Lai Chau

  Lang Son

  Lao Cai

  Mai Chau

  Ninh Binh

  Sapa

  Son La

  Vinh
 

  Centraal Vietnam

  Buon Ma Thuot

  Cham Islands

  Da Nang

  Dak Lak

  Dong Hoi

  Hien Luong Bridge

  Hoi An

  Hué

  Kon Tum

  My Son (tempelcomplex)

  Nha Trang

  Phong Nha - Ke Bang

  Pleiku

  Tuy Hoa

  Quy Nhon

  Vinh Moc (tunnels)
 

  Zuid Vietnam

  Ho Chi Minh City (Saigon)

  Ben Tre

  Can Tho

  Chau Doc

  Con Dao Islands

  Cu Chi (tunnels)

  Dalat

  Drijvende Markten

  Ha Tien - Phu Quoc

  Long Xuyen

  Mekong (fietsen)

  My Tho

  Nam Du Archipel

  Phan Thiet/ Mui Ne

  Phu Quoc Island

  Rach Gia - Phu Quoc

  Vung Tau
 

  Overige

  Parkeren Schiphol

  Vietnamese Loempia's

  Vietnamese Pho

  Vietnamese Cha Ca

  Links

  Contact
 

   

 


 

Po Nagar Cham Towers

"De torens bevinden zich op een mooie centrale plek. Makkelijk te bereiken.
Het is een mooi terein, sommige torens en delen zijn gerenoveerd. De torens zien er erg mooi uit. Ze zijn oud, hebben al veel meegemaakt. Sommige gasten geven aan dat ze van binnen saai zijn, maar vergeet niet dat het geen toeristen attractie is. Het is een oude tempel en het is een religieuze plek.
Helaas is het voor veel mensen wel een toeristische attractie, wat betekent dat het erg druk kan zijn en dat niet iedereen de plek, of elkaar weet te respecteren.
Ga hierom vroeg in de ochtend, of met slecht weer, wellicht is het dan minder druk.
Controleer wel even of het geopend is, en denk om bedekkende kleding."


Po Nagar Cham Towers

          Po Nagar Cham Towers - bevinden zich 2 km ten noorden van het centrum van Nha Trang, aan de oevers van de rivier de Cai. Er zijn vier Cham Towers en ze worden nog steeds actief gebruikt voor de eredienst door Cham, Chinese en Vietnamese boeddhisten. Oorspronkelijk had het complex zeven of acht torens, maar slechts vier torens zijn overblijven, waarvan de 28 metershoge noordelijke toren (Thap Chinh), dateert uit het jaar 817. Omdat dit gebouw nog steeds een religieuze betekenis heeft voor de bevolking, moet je je schoenen uittrekken, voordat je naar binnen gaat.

Men vermoedt dat deze plek al voor het eerst in gebruik werd genomen voor de eredienst in de 2e eeuw na Christus. De originele houten structuur werd met de grond gelijk gemaakt door een aanval Javanen in 774, maar alles werd vervangen door een stenen-en-bakstenen tempel (de eerste in zijn soort) in 784.

De torens dienen als een soort Heilige Stoel, ter ere van Yang Ino Po Nagar, de godin van de Dua (Liu) clan, die meer over het zuidelijk deel van het Cham koninkrijk regeerde. Er zijn inscripties op steen, verspreid over het complex, waarvan de meeste betrekking hebben op de geschiedenis of religie en ze geven inzicht in het geestelijke leven en de sociale structuur van de Cham.
Alle tempels hebben de in gang naar het oosten gericht. Hier was de oorspronkelijke ingang van het complex ook naar oosten gericht. Deze is rechts, als je de heuvel op komt. In de voorbije eeuwen kwamen de volgelingen door de meditatie hal met pilaren. Er zijn nog steeds 10 pilaren te zien, voordat je de steile trap neemt naar de torens.

 


De pilaren, alvorens een steile trap op te gaan

In 918 plaatste Koning Indravarman III een gouden mukha-linga (gesneden fallus met een menselijk gezicht geschilderd op het) in de North Tower, maar het werd meegenomen door Khmer rovers. Meerdere beelden worden vervolgens vervangen, vernietigd of gestolen. Dit duurde tot 965, toen koning Jaya Indravarman IV het goud mukha-linga verving door een stenen figuur, Uma (Shakti of vrouwelijke partner van Shiva), die nog steeds aanwezig is.
Boven de ingang van de North Tower zijn twee muzikanten afgebeeld, waarvan één de voeten op het hoofd van de stier Nandin heeft. Hij wordt geflankeerd door een dansende, vier-armige Shiva. De zandsteen deurposten zijn bedekt met opschriften, evenals delen de wanden. Een gong en een trommel staan onder het piramide-vormige plafond in de voorkamer. In de 28m hoge piramidevormige kamer is een zwart-stenen beeld van de godin Uma met 10 armen, waarvan er twee zijn verborgen onder haar vest. Ze zit en leunt tegen een monsterlijke beest.
De Centrale Toren (Thap Nam) werd deels gebouwd met oude bakstenen in de 12e eeuw. Op de plek stond oorspronkelijk een bouwwerk, dat dateerde uit de 7e eeuw. Het is minder fijn gebouwd, dan de andere torens en heeft weinig versieringen. Het piramidale dak ontbreekt evenals pilaren, hoewel het interieur ooit altaren had, die bedekt waren met zilver. Er is een linga in de belangrijkste kamer.


Een eredienst in de Po Nagar Cham Towers

De zuidelijke toren (Mieu Dong Nam) was eens gewijd aan Sandhaka (Shiva). Het herbergt nog steeds een linga, terwijl de rijk versierde Northwest Tower (Thap Tay Bac) oorspronkelijk was gewijd aan Ganesh. Aan de achterzijde van het complex is een minder indrukwekkende museum met een paar voorbeelden van Cham metselwerk.
 

  


Copyright © 2014 - 2021 WINT. All Rights Reserved. | Privacy Policy |