THE
 VIETNAM
 SITE
 

     

ENGLISH   


  FESTIVALS
  -- Hung King Festival
  -- Mid-Autumn Festival
  -- Tet (Nieuwjaar)
 

 -- Home

 -- De Vietnamezen

 -- Afstandtabel

 -- Ambassade/ Consul NL

 -- Ambassade/ Consul BE

 -- Bussen in Vietnam

 -- Festivals

 -- Grensovergangen

 -- Kaart van Vietnam

 -- Klimaat

 -- Reisdocumenten

 -- Treinen in Vietnam

 -- Vaccinaties
 

  Noord Vietnam

  Hanoi

  Bergvolken N - Vietnam

  Cao Bang

  Cat Ba Island

  Dien Bien Phu

  Duong Lam

  Ha Giang

  Ha Long Bay

  Hai Phong

  Hoa Binh

  Lai Chau

  Lang Son

  Lao Cai

  Mai Chau

  Ninh Binh

  Sapa

  Son La

  Vinh
 

  Centraal Vietnam

  Buon Ma Thuot

  Cham Islands

  Da Nang

  Dak Lak

  Dong Hoi

  Hien Luong Bridge

  Hoi An

  Hu

  Kon Tum

  My Son (tempelcomplex)

  Nha Trang

  Phong Nha - Ke Bang

  Pleiku

  Tuy Hoa

  Quy Nhon

  Vinh Moc (tunnels)
 

  Zuid Vietnam

  Ho Chi Minh City (Saigon)

  Ben Tre

  Can Tho

  Chau Doc

  Con Dao Islands

  Cu Chi (tunnels)

  Dalat

  Drijvende Markten

  Ha Tien - Phu Quoc

  Long Xuyen

  Mekong (fietsen)

  My Tho

  Nam Du Archipel

  Phan Thiet/ Mui Ne

  Phu Quoc Island

  Rach Gia - Phu Quoc

  Vung Tau
 

  Overige

  Parkeren Schiphol

  Vietnamese Loempia's

  Vietnamese Pho

  Vietnamese Cha Ca

  Links

  Contact
 

   

 


 

Mid-Autumn Festival

Vietnamees Nieuwjaar

"Gisteren werd het moon festival gevierd als afsluiting van het Mid Autumn Festival. Op deze dag aanbidden de Chinese mensen de moon god. Er worden ook offers gedaan aan de maan. Op iedere hoek van de straat zie je kleine vuurtjes met van alles daarin. Tijdens het festival viert men dat een eind zal komen aan een jaar lang hard werken op de velden. Het geeft de mensen de gelegenheid om de goden te danken voor het goede jaar. Ze bidden tot de maan voor bescherming, voor de familie en natuurlijk voor goed geluk!"


Veel bewondering voor de lampion

De tradities rondom het Mid-Autumn Festival (Tt Trung Thu)dateert al van 3000 jaar terug. Het was oorspronkelijk een oogstfeest. De Vietnamezen geloofden dat de volle maan welvaart en de volheid van het leven vertegenwoordigde, in het bijzonder voor hun oogst.
De rijst wordt geoogst vr de 15e dag van de 8ste maanmaand (mid-herfst) in Vietnam. Elk huishouden geeft vervolgens offers aan de God van de Aarde. Terwijl ouders bezig met het oogsten hebben ze niet veel tijd om voor hun kinderen te zorgen. Daarom maken ze volledig gebruik om tijdens het Mid-Autumn Festival tijd door te brengen met hun kinderen. Vroeger hielpen ze met het maken van een lampion, maar tegenwoordig worden deze gewoon gekocht in een winkel. Maar de liefde voor hun kinderen is gebleven. Voor Vietnamese kinderen is het Mid Autumn Festival de mooiste tijd van het jaar.

Met het Moon festival komt de familie samen om te dineren en vooral om veel moon-cakejes eten. Kinderen verkopen de moon-cakejes door het hele land, maar ze worden ook gegeven aan familie, vrienden en zakenpartners als een blijk van waardering. De lantaarns zijn waarschijnlijk de meest in het oog springende aspecten van het Mid-Autumn Festival.

s Avonds gaan groepen jongelui door de straten en bellen willekeurig aan bij een huis. Als er open wordt gedaan, vragen ze aan de huisbaas of ze een leeuwendans mogen opvoeren. Als hij instemt, dan is het een dans, die geluk en fortuin zal brengen. Van kleine kinderen tot teenagers doen mee met de dans. Als de leeuwendans is afgelopen, krijgen de jongelui zakje met geluksgeld als dank.

 


De Leeuwendans

Kinderen gaan de straat op met kleurrijke, gekochte lantaarns in verschillende kleuren en maten. De vormen zijn onder andere die van sterren, vlinders en vissen.
En van de meest unieke lantaarns is waarschijnlijk wel de den Keo Quan, die ronddraait wanneer de kaars in de lantaarn is geplaatst. Dit symboliseert de rotatie van de aarde rond de zon.

En van de legende achter mid-autumn festival:

Volgens de legende was er een man, die Cuoi heette en in zijn streek zeer bekend was. Hij bezat namelijk een magische banyanboom, die een ziekte kon genezen. Cuoi's vrouw werd boos, omdat Cuoi meer van de boom hield, dan van haar. Op een dag toen Cuoi een zieke buurvrouw gehandelde, goot ze giftig water over de wortels van de boom. Plotseling kwam de boom los van de grond. Op dat moment kwam Cuoi plotseling terug. Hij zag, dat de boom naar de hemel wilde vliegen. Hij probeerde hem te grijpen, maar werd meegenomen naar de maan, waar tot op de huidige dag nog steeds woont.
Dat is de reden waarom elk jaar kinderen lantaarns aansteken en deelnemen aan optochten om Cuoi de terug te laten zien naar de Aarde!
 


Moon-cakejes

 

 

 

 

 


Copyright 2014 - 2021 WINT. All Rights Reserved. | Privacy Policy |