THE
 VIETNAM
 SITE
 

     

ENGLISH   


  Ben Tre
  -- Ben Tre
  -- Ben Tre: Coconut Festival
  -- Ben Tre: Fietsen Mekong
  -- Ben Tre: Hotels
  -- Ben Tre: Mekong Dolfijn
  -- Ben Tre: Map
 

 -- Home

 -- De Vietnamezen

 -- Afstandtabel

 -- Ambassade/ Consul NL

 -- Ambassade/ Consul BE

 -- Bussen in Vietnam

 -- Festivals

 -- Grensovergangen

 -- Kaart van Vietnam

 -- Klimaat

 -- Reisdocumenten

 -- Treinen in Vietnam

 -- Vaccinaties
 

  Noord Vietnam

  Hanoi

  Bergvolken N - Vietnam

  Cao Bang

  Cat Ba Island

  Dien Bien Phu

  Duong Lam

  Ha Giang

  Ha Long Bay

  Hai Phong

  Hoa Binh

  Lai Chau

  Lang Son

  Lao Cai

  Mai Chau

  Ninh Binh

  Sapa

  Son La

  Vinh
 

  Centraal Vietnam

  Buon Ma Thuot

  Cham Islands

  Da Nang

  Dak Lak

  Dong Hoi

  Hien Luong Bridge

  Hoi An

  Hué

  Kon Tum

  My Son (tempelcomplex)

  Nha Trang

  Phong Nha - Ke Bang

  Pleiku

  Tuy Hoa

  Quy Nhon

  Vinh Moc (tunnels)
 

  Zuid Vietnam

  Ho Chi Minh City (Saigon)

  Ben Tre

  Can Tho

  Chau Doc

  Con Dao Islands

  Cu Chi (tunnels)

  Dalat

  Drijvende Markten

  Ha Tien - Phu Quoc

  Long Xuyen

  Mekong (fietsen)

  My Tho

  Nam Du Archipel

  Phan Thiet/ Mui Ne

  Phu Quoc Island

  Rach Gia - Phu Quoc

  Vung Tau
 

  Overige

  Parkeren Schiphol

  Vietnamese Loempia's

  Vietnamese Pho

  Vietnamese Cha Ca

  Links

  Contact
 

   

 


 

Irrawaddy-dolfijnen

"De eerste vier dagen in Vietnam fietsen we in gebieden waar weinig westerlingen komen. In ieder geval, wij zien ze niet of nauwelijks. Ook aan de menukaart is dat te merken. Alleen Vietnamees. Wel spannend maar soms pakt het niet zo goed uit. Bijvoorbeeld die keer dat we een noedelsoep te eten krijgen waarin - zo dachten we - lekkere stukjes rundvlees zouden zitten. Het bleek een verzameling oneetbare delen van het rund te zijn."


Spelen in de Mekong

          In de Mekongdelta - is een ongewoon grote school Irrawaddy-dolfijnen ontdekt. Wetenschappers ontdekten de twintig dieren in een beschermd gebied in de buurt van de Ba Lua-Eilanden in de Zuid-Vietnamese provincie Kien Giang. “Het aantal was groter dan de normale scholen die in de Baai van Malampaya op de Filipijnen of elders in de Mekong gespot worden”, zei wetenschapper Vu Long aan het Duitse persagentschap dpa.
De Irrawaddydolfijn behoort officieel tot de soort van de zeedolfijnen. Irrawaddydolfijnen komen dan ook voornamelijk in de zee voor, waar ze vooral langs de kust zwemmen en ook regelmatig in riviermondingen te vinden zijn. Maar er zijn een aantal populaties Irrawaddydolfijnen die hun leven lang in rivieren doorbrengen: in de Irrawaddy (Myanmar), de Mekong (Vietnam, Cambodja, Laos, Thailand), de Mahakam en nog enkele andere rivieren in Indonesië.

 


De vaak licht gekleurde dolfijn heeft een bol voorhoofd en soms wat rimpels in de nek. Hij heeft geen snuit zoals de gewone dolfijn, alleen de lippen steken iets uit. De Irrawaddydolfijn kent verschillende gezichtsuitdrukkingen. Hij kan zijn lippen tuiten en water spuwen. Er zijn slechts twee halswervels vergroeid, waardoor zijn gezicht vrij beweeglijk is. Irrawaddydolfijnen leven in groepen van maximaal 15 dieren. De Irrawaddydolfijn – wiens wetenschappelijke naam Orcaella brevirostris is – is een walvisachtige dolfijn. In tegenstelling tot de andere soorten in deze familie, heeft hij echter geen rostrum, of snavel. Hij heeft een ronde, stompe kop. Het hele lichaam is grijsblauw met een lichter gekleurde buik. Het kan tussen de 90 en 200 kg wegen en kan tot 2,5 meter meten.
Het dieet van de Irrawaddydolfijn bestaat voornamelijk uit garnalen, hoewel hij ook andere schaaldieren, octopussen en vissen lust. Wanneer ze eten blazen ze al het opgenomen water door het gat boven op hun hoofd uit. Om met elkaar te communiceren maken deze dolfijnen zoem en piepgeluiden die een frequentie hebben tot 60 Khz.

De dolfijnen, die voornamelijk in baaien en riviermondingen leven, staan op de rode lijst van soorten die met uitsterven bedreigd zijn. Het WWF schatte in augustus vorig jaar dat er nog slechts 85 exemplaren in de Mekong aanwezig waren. Daar leven de dieren overwegend in het grensgebied tussen Cambodja en Laos. Andere kleine populaties leven onder andere in Myanmar, Indonesië, Papoea-Nieuw-Guinea en Noord-Australië.
Het aantal Irrawaddy dolfijnen in Cambodja is de afgelopen jaren drastisch afgenomen, doordat de Rode Khmer ze doodden en verkochten aan naburige landen om hun olie. Momenteel zijn de overgebleven dolfijnen de belangrijkste toeristische attractie in de Mekong.

 


Water Spuiten

De dolfijnen zijn enigszins schuw tegenover de mens heeft gemaakt en wie kan het hen kwalijk nemen! We hebben een uur in de boot gevaren en hebben er een paar gezien. Het waren er niet zoveel, maar we zijn dankbaar om er een paar van de resterende 100 terug hebben gezien.
 

 

De Mekong:
Lengte 4909 km
   
Bronhoogte 4975 meter
   
Snelheid (max) 15.000 m³/s
   
Stroomgebied 795.000 km²
   
Berggebied Tanglagebergte
   
Monding Zuid-Chinese Zee
   
Stroomt door China - Myanmar - Laos - Thailand- Cambodja - Vietnam


Met m'n vriendin

 

 

 


Copyright © 2014 - 2021 WINT. All Rights Reserved. | Privacy Policy |