THE
 VIETNAM
 SITE
 

     

ENGLISH   


  HANOI
  -- Hanoi
  -- Hanoi Bus Stations
  -- Hanoi Dong X. Market
  -- Hanoi - Het ontstaan
  -- Hanoi Highlights
  -- Hanoi Hotels
  -- Hanoi Map
  -- Hanoi Mausoleum
  -- Hanoi Mieu Museum
  -- Hanoi Ngoc S.Tempel
  -- Hanoi Night Market
  -- Hanoi One P. Pagoda
  -- Hanoi Oude Wijk
  -- Hanoi Perfume Pagoda
  -- Hanoi Train Street
  -- Hanoi Tran Quoc
  -- Hanoi Trein Station
  -- Hanoi Waterpoppen
 

 -- Home

 -- De Vietnamezen

 -- Afstandtabel

 -- Ambassade/ Consul NL

 -- Ambassade/ Consul BE

 -- Bussen in Vietnam

 -- Festivals

 -- Grensovergangen

 -- Kaart van Vietnam

 -- Klimaat

 -- Reisdocumenten

 -- Treinen in Vietnam

 -- Vaccinaties
 

  Noord Vietnam

  Hanoi

  Bergvolken N - Vietnam

  Cao Bang

  Cat Ba Island

  Dien Bien Phu

  Duong Lam

  Ha Giang

  Ha Long Bay

  Hai Phong

  Hoa Binh

  Lai Chau

  Lang Son

  Lao Cai

  Mai Chau

  Ninh Binh

  Sapa

  Son La

  Vinh
 

  Centraal Vietnam

  Buon Ma Thuot

  Cham Islands

  Da Nang

  Dak Lak

  Dong Hoi

  Hien Luong Bridge

  Hoi An

  Hué

  Kon Tum

  My Son (tempelcomplex)

  Nha Trang

  Phong Nha - Ke Bang

  Pleiku

  Tuy Hoa

  Quy Nhon

  Vinh Moc (tunnels)
 

  Zuid Vietnam

  Ho Chi Minh City (Saigon)

  Ben Tre

  Can Tho

  Chau Doc

  Con Dao Islands

  Cu Chi (tunnels)

  Dalat

  Drijvende Markten

  Ha Tien - Phu Quoc

  Long Xuyen

  Mekong (fietsen)

  My Tho

  Nam Du Archipel

  Phan Thiet/ Mui Ne

  Phu Quoc Island

  Rach Gia - Phu Quoc

  Vung Tau
 

  Overige

  Parkeren Schiphol

  Vietnamese Loempia's

  Vietnamese Pho

  Vietnamese Cha Ca

  Links

  Contact
   
 

 


 

MASOLEUM
Ho Chi Minh

"Nog nooit zo'n lange wachtrij gezien voor een bezienswaardigheid. Maar laat je daar niet door afschrikken. De rij staat nl vrijwel nooit stil. En dat betekent dat je eigenlijk boven verwachting snel door de toegangspoort van het terrein bent. Binnen in het mausoleum zelf mag je ook niet stilstaan. Er staan wachten die je vertellen dat je moet doorlopen. En ook mag je geen camera mee naar binnennamen. Die geef je bij de ingang van het terrein af en bij de uitgang van het Mausoleum ligt ie alweer op je te wachten. Strak geregeld hoor. Ho Chi Minh zelf ligt er nog buitengewoon goed bij".


Het Masoleum

          Geheel volgens de traditie - van de grote wereldleiders Stalin, Lenin, Mao ligt het gebalsemde lichaam van Ho Chi Minh opgebaard in een monumentaal marmeren mausoleum. Ho Chi Minh wilde helemaal niet opgebaard liggen in een indrukwekkend gebouw; zijn wens was om gecremeerd te worden toen hij in 1969 stierf. Vanuit alle hoeken in Vietnam heeft men materiaal verzameld om het mausoleum te bouwen. Ze bouwden het tussen 1973 en 1975.
Ho Chi Minh (ook wel 'Uncle Ho' genoemd) leidde de Vietnamese vrijheidsbeweging (de Vietcong) in de strijd tegen de Amerikanen en was de eerste president van Noord-Vietnam. Vlakbij de stad Vinh werd hij geboren in het plaatsje Kim Lien.
Voor veel Vietnamezen is het mausoleum een belangrijke plek en het is één van de meest bezochte bezienswaardigheden in Hanoi.  

De wachtrij van mannen, vrouwen en kinderen voor het indrukwekkende mausoleum is meestal een paar honderd meter lang. In het mausoleum is het verboden te praten, foto's te maken, een tas bij je te dragen, te eten en je handen in je zakken te houden. Dus.... rugzakken, camera's en telefoons moet je bij de ingang aan bewakers afgeven.
Het dragen van korte broeken, topjes of hoeden, is niet toegestaan. Iedereen moet blijven lopen, wanneer men naar binnen gaat. Het gaat langzaam, maar in een gestaag tempo.

En dan..... eindelijk.....diep verscholen in de ingewanden van het mausoleum ligt in een glazen sarcofaag het broze, bleke lichaam van Ho Chi Minh. Je loopt in stilte langs het gebalsemde lichaam. Het mausoleum is meestal gesloten van 4 september - 4 november. Zijn gebalsemde lichaam gaat dan naar Rusland voor onderhoud.

 


De gestaag voortgaande rij....

Als je geluk hebt, kun je afwisseling van de wacht zien bij het mausoleum van Uncle Ho. Dat is een indrukwekkend gebeuren, dat lijkt op de afwisseling van de wacht bij Buckingham Palace.
Het mausoleum bevindt zich iets ten noorden van het centrum van de stad aan het Ba Dinh-plein. Het is niet ver van de One Pillar Pagoda. Op dit plein las Ho Chi Minh de onafhankelijkheidsverklaring voor, na de capitulatie van Japan in 1945.

 

Het gebouw is 21,6 meter hoog en heeft een lengte van ruim 41 meter. Ho Chi Minh ligt in het midden van het gebouw opgebaard. Dit ondanks zijn wens om gecremeerd te worden. Dit zou hygiënischer zijn en het zou landbouwgrond schelen. Ho Chi Minh kan bezichtigd worden in de ochtenden. Wel zijn er strikte regels. Zo mag er niet gefotografeerd of gefilmd worden. Ook zijn er regels op kleding en gedrag. Zo moeten de benen bedekt zijn, bij zowel mannen als vrouwen. Men moet in twee rijen lopen en moet men absoluut stil zijn.
 


De Wacht

Ho Chí Minh (1890 - 1969), geboren als Nguyen Sinh Cung, was een Vietnamese communistische leider, die premier (1945) en later president was van de Democratische Republiek Vietnam (Noord-Vietnam). Hij woonde in zijn jeugd in Engeland (2 jaar), waar hij in aanraking kwam met het communisme. Daarna woonde hij in Frankrijk (6 jaar), waar hij een opleiding volgde tot banketbakker.

Later speelde hij een grote rol in de vrijheidsoorlogen tegen de Fransen en Amerikanen. Ho Chi Minh was iemand, die er een simpele levensstijl op na hield, zelfs als hem luxe werd aangeboden. Ook stond hij bekend onder zijn vrienden als een gematigd politicus en iemand met een hoge mate van betrouwbaarheid. Hij droeg zijn macht over in 1955 wegens gezondheidsproblemen, maar bleef een zeer zichtbaar boegbeeld en inspiratiebron voor de Vietnamezen die vochten voor een verenigd, communistisch Vietnam.
Na de oorlog werd Saigon herdoopt tot Ho Chi Minh City. Overigens wordt Saigon nog dagelijks gebruikt om het centrum van de stad aan te duiden. Met Ho Chi Minh City wordt Saigon met al zijn voorsteden bedoeld.
 

 

Ho Chi Minh stierf op 2 september 1969 op 79-jarige leeftijd. Zijn lichaam werd, tegen zijn wens, geplaatst in een granieten mausoleum in Hanoi. Hij wilde zelf echter gecremeerd worden en zijn as laten plaatsen op drie Vietnamese bergtoppen. Hij schreef zelf: Niet alleen is crematie goed vanuit het oogpunt van hygiëne, maar het bespaart ook landbouwgrond.

Uit een reisverslag:

"Het Ho Chi Minh Mausoleum is echt een aanrader. Zeer bijzonder Ho Chi Minh te zien liggen en in zo'n goede staat is gebleven. Eens in de zoveel tijd wordt hij naar Rusland gevlogen om daar gebalsemd te worden! Check of mausoleum open is. Geen tassen en camera's mee naar binnen maar de buitenkant mag gefotografeerd worden."

 

 

 

 


Copyright © 2014 - 2021 WINT. All Rights Reserved. | Privacy Policy |