THE
 VIETNAM
 SITE
 

     

ENGLISH   


  LONG XUYEN
  -- Long Xuyen
  -- Long X: Cao Dai
  -- Long X: Drijvende Markt
  -- Long X: Hotels
  -- Long X: Tiger Island
 

 -- Home

 -- De Vietnamezen

 -- Afstandtabel

 -- Ambassade/ Consul NL

 -- Ambassade/ Consul BE

 -- Bussen in Vietnam

 -- Festivals

 -- Grensovergangen

 -- Kaart van Vietnam

 -- Klimaat

 -- Reisdocumenten

 -- Treinen in Vietnam

 -- Vaccinaties
 

  Noord Vietnam

  Hanoi

  Bergvolken N - Vietnam

  Cao Bang

  Cat Ba Island

  Dien Bien Phu

  Duong Lam

  Ha Giang

  Ha Long Bay

  Hai Phong

  Hoa Binh

  Lai Chau

  Lang Son

  Lao Cai

  Mai Chau

  Ninh Binh

  Sapa

  Son La

  Vinh
 

  Centraal Vietnam

  Buon Ma Thuot

  Cham Islands

  Da Nang

  Dak Lak

  Dong Hoi

  Hien Luong Bridge

  Hoi An

  Hué

  Kon Tum

  My Son (tempelcomplex)

  Nha Trang

  Phong Nha - Ke Bang

  Pleiku

  Tuy Hoa

  Quy Nhon

  Vinh Moc (tunnels)
 

  Zuid Vietnam

  Ho Chi Minh City (Saigon)

  Ben Tre

  Can Tho

  Chau Doc

  Con Dao Islands

  Cu Chi (tunnels)

  Dalat

  Drijvende Markten

  Ha Tien - Phu Quoc

  Long Xuyen

  Mekong (fietsen)

  My Tho

  Nam Du Archipel

  Phan Thiet/ Mui Ne

  Phu Quoc Island

  Rach Gia - Phu Quoc

  Vung Tau
 

  Overige

  Parkeren Schiphol

  Vietnamese Loempia's

  Vietnamese Pho

  Vietnamese Cha Ca

  Links

  Contact
 

   

 


 

Long Xuyen

"Ik ben "off the beaten track" de grens over gegaan en zit nu in een plaats Long Xuyen, waar ik de afgelopen dagen nog geen enkele blanke, laat staan toerist heb gezien. Niemand spreekt ook maar een woord Engels, maar iedereen is echt supersuperaardig.
Ze kletsen allemaal tegen ons aan in hun brabbeltaaltje en ze lachen heel erg veel. Ik heb wel eens het idee, dat ze me uitlachen, maar dat doen ze dan wel op een heel vriendelijke manier en dan lach ik natuurlijk uitgebreid terug. Ze vinden dat ik een groot lichaam heb en vooral een grote neus (!!!)"


Straatbeeld Long Xuyen

          Long Xuyen - is de hoofdstad van de An Giang provincie. Het is de tweede grootste stad in de Mekong Delta en tegelijkertijd het centrum voor politiek, economie en cultuur. Er zijn in de stad vele, levendige markten, die heel interessant zijn voor bezoekers. In de avond nodigen verlichte straten je uit voor een uitgebreide wandeling. Vanaf de ruime promenade heb je een mooi uitzicht op de kleurrijke, talloze drijvende dorpen, waar onder andere vis wordt gekweekt. Er is ook een grote, zeer interessante drijvende markt met de indrukwekkende markthal van Long Xuyen op de achtergrond.

 

In Long Xuyen vind je ook de grootste katholieke kerk van de Mekong Delta, die werd afgebouwd tijdens de oorlog (1965-1973)met de Amerikanen. Andere bezienswaardigheden is de Chinese gemeenschapshal My Phuoc, het nieuwe An Giang-museum, de Cao Dai tempel en een krokodillenboerderij.

Er zijn verschillende andere interessante plaatsen om te bezoeken in de omgeving van Long Xuyen, zoals ambachtelijke dorpen voor de productie van noedels, rijstmatten en champignons.

Cao Dai is de grootste sekte van Vietnam. Ongeveer 2 miljoen Vietnamezen zijn volgeling van het caodaïsme. Vooral in het zuiden van het land. De stichter van de sekte is Ngo Van Chieu, een ambtenaar uit Phu Quoc. Tussen 1919 en 1925 zag hij in een aantal trances een opperwezen. Dat opperwezen zou zich in het verleden al onder een aantal verschillende gedaantes aan de mensen gemanifesteerd hebben. Jezus, Mohammed en Confucius zijn slechts enkele van die gedaantes. Maar nu verscheen het opperwezen in zijn eenheid aan Ngo Van Chieu. Die beweert dat alle religies eigenlijk een manifestatie zijn van één en dezelfde meta-religie: Cao Dai.


De Mekong

 

Tot 1939 was Long Xuyen het hoofdkwartier van de 1939 gesticht Hoa Hao-sekte, die zijn eigen leger had is geweest. Aanhangers waren meestal boeren, huurders, en landarbeiders.
De sekte groeide snel onder de Japanse bezetting in de Tweede Wereldoorlog. Na de moord op de oprichter in 1947 werd de sekte al snel ontbonden. Tegenwoordig beweren ze, dat de sekte zo'n twee miljoen volgelingen had.

Aan de andere kant van de stad is het Tiger Island Ho Oc, dat is de thuisbasis van Ton Duc Thang, de opvolger van de voormalige president Ho Chi Minh. Je kunt zijn geboorteplaats en ouderlijk huis te bezoeken in My Hoa Hung dorp op Tiger Island. Je neemt dan de boot in de veerhaven van My Hoa Hung. Het Ton Duc Thang Museum toont de voetboeien, die hij droeg toen hij 16 jaar in Con Dao gevangenis zat voor samenzwering tegen de Fransen.

 

In de buurt van Long Xuyen kunt u de archeologische plek van Oc Eo bezoeken. De opgegraven stad ligt iets ten zuiden van de Mekong-delta en zou de belangrijkste havenstad zijn geweest van het Funan-rijk en zou bestaan hebben van de 1e eeuw tot de 7e eeuw. Als belangrijkste reden voor de bloei van Oc-Eo wordt gegeven de ligging aan zeehandelsroutes tussen het schiereiland Malakka en India aan de ene kant en de Mekong en China aan de andere kant. Het grootste deel van de opgravingen werden echter naar de musea in Can Tho en Saigon gebracht. Maar je kunt sommige stukken ook in het plaatselijke museum in Long Xuyen te vinden. De stad werd ontdekt samen met vele andere oude kanalen en steden op luchtfoto's die door de Fransen waren gemaakt van zuidelijk Vietnam in de jaren '20 van de 20e eeuw Veel van de edelstenen, halfedelstenen, metalen en andere handelsgoederen kwamen niet uit het gebied zelf en duiden op een bloeiende handel in de stad.


De drijvende markt

Iedere nieuwe dag verzamelen zich bij een dageraad, in het rivierengebied, honderden boten. Het is de Floating Market, waar handelaars op de rivier handel drijven met elkaar. De belangrijkste producten verkocht zijn landbouwproducten en specialiteiten uit het plaatsje Cai Rang, Chau Thanh District en de omliggende streken. Elke boot heeft een lange rechtopstaande stok, waarop monsters opgehangen van de producten die verkocht worden.
De goederen, die op de Long Xuyen drijvende markt verkocht worden zijn gewassen, zoals groenten, meloenen, bonen, kool, pompoen, aardappelen ... Verkopers hoeven niet te schreeuwen om hun waren aan te prijzen. Om welke producten het gaat, kunnen ze reeds van verre zien aan de stok, waaraan de koopwaar hangt. Men zou de verkoper toch niet horen door het lawaai van de scheepsmotoren. Elke boot is vol geladen met tal van seizoensgebonden producten, zoals longan, ramboetan, durian, sinaasappelen, Hoa Loc mango ... In aanvulling op landbouwproducten, kunnen de klanten op de markt ook ontbijten met: brood, soep, cake, rundvlees, noedels, thee, rode bonen, koffie ...

De Long Xuyen drijvende markt duurt bijna de hele dag is het hele dag druk, terwijl andere drijvende markten meestal een paar uurtjes druk zijn. Er zijn nog drie drijvende markten in de vroege ochtend, maar rond 09:00 worden deze markten steeds stiller.
 

 

De bouw van de kathedraal van Long Xuyen werd begonnen in 1958 en onderbroken in 1960. Als gevolg van geldgebrek en problemen tijdens de oorlog, werd de bouw onderbroken tot 1962. De kathedraal werd voltooid en ingewijd in 1973. Deze kathedraal is één van de grootste katholieke kerken in de Mekong Delta en ligt in het centrum van de stad. De kathedraal is 60 meter lang, 18 meter breed en 20 meter hoog. De kathedraal biedt ruimte aan 1000 gelovigen. De kerk, op een soort betonnen eiland, is 's nachts prachtig verlicht. De 50 meter hoge klokkentoren heeft de vorm van twee gevouwen handen, dat een kruis vast houdt.


De kathedraal

 Copyright © 2014 - 2021 WINT. All Rights Reserved. | Privacy Policy |