THE
 VIETNAM
 SITE
 

     

ENGLISH   


  QUY NHON
  -- Quy Nhon
  -- Quy Nhon Hotels
  -- Quy Nhon Ky Co Baai
  -- Quy Nhon Lepra Kolonie
  -- Quy Nhon Pagode.
  -- Quy Nhon Omgeving
  -- Banh It Towers
  -- Bai Xep (Geheim)
  -- Vogelnestjes soep?
 

 -- Home

 -- De Vietnamezen

 -- Afstandtabel

 -- Ambassade/ Consul NL

 -- Ambassade/ Consul BE

 -- Bussen in Vietnam

 -- Festivals

 -- Grensovergangen

 -- Kaart van Vietnam

 -- Klimaat

 -- Reisdocumenten

 -- Treinen in Vietnam

 -- Vaccinaties
 

  Noord Vietnam

  Hanoi

  Bergvolken N - Vietnam

  Cao Bang

  Cat Ba Island

  Dien Bien Phu

  Duong Lam

  Ha Giang

  Ha Long Bay

  Hai Phong

  Hoa Binh

  Lai Chau

  Lang Son

  Lao Cai

  Mai Chau

  Ninh Binh

  Sapa

  Son La

  Vinh
 

  Centraal Vietnam

  Buon Ma Thuot

  Cham Islands

  Da Nang

  Dak Lak

  Dong Hoi

  Hien Luong Bridge

  Hoi An

  Huť

  Kon Tum

  My Son (tempelcomplex)

  Nha Trang

  Phong Nha - Ke Bang

  Pleiku

  Tuy Hoa

  Quy Nhon

  Vinh Moc (tunnels)
 

  Zuid Vietnam

  Ho Chi Minh City (Saigon)

  Ben Tre

  Can Tho

  Chau Doc

  Con Dao Islands

  Cu Chi (tunnels)

  Dalat

  Drijvende Markten

  Ha Tien - Phu Quoc

  Long Xuyen

  Mekong (fietsen)

  My Tho

  Nam Du Archipel

  Phan Thiet/ Mui Ne

  Phu Quoc Island

  Rach Gia - Phu Quoc

  Vung Tau
 

  Overige

  Parkeren Schiphol

  Vietnamese Loempia's

  Vietnamese Pho

  Vietnamese Cha Ca

  Links

  Contact
 

   

 


 

Lepra Kolonie

" Dat ze hier de Chinese kalender gebruiken tot daar aan toe, maar de tijd snappen ze blijkbaar ook niets van. Na, echt waar, een uur gelopen te hebben alsnog de taxi in om naar het restaurant te gaan. (en het was 1 rechte weg...) Andre en Philip zich tegoed gedaan aan een paar lekkere konings garnalen en wat schelpdieren. Wat een genot. Verser kon niet. Ze lagen levend op ons te wachten. Zo ook het personeel (die lagen niet, die stonden). We waren echt een bezienswaardigheid. Met 8 man stonden ze rond onze tafel! "


Borstbeelden van beroemde artsen

          Deze Lepra Kolonie - is een toeristische attractie en bezoekers zijn van harte welkom (voor een kleine entree) en kunnen ook genieten van het strand. Zoals het meestal met leprakolonies gaat, is het hoogst ongebruikelijk om deze te bezoeken. Maar ....... in plaats van een deprimerende plek is dit een soort model dorp aan de kust, waar de behandelde patiŽnten samen verder kunnen leven met hun families in een kleine, goed onderhouden huisjes.

Als men lepra had, werd men naar dit dorp bij Quy Nhon verwezen. Nadat ze verpleegd en genezen waren, mochten ze hier blijven wonen en werken. Al naar gelang de capaciteiten, die ze nog hebben, werken ze in de rijstvelden, in de visserij, en reparatie georiŽnteerde bedrijven of kleine winkels. Eťn van deze winkels verkoopt en repareert protheses en speciale schoenen. Als gevolg van het harde werk van kolonie bewoners, is het hele dorp verfrissend en vrij van vuilnis.

De leprakolonie is een nette verzameling van gebouwen alle omheind, dat wordt omringd door de huizen van de voormalige patiŽnten, die nu een behoorlijk leven hebben.

 

Het terrein van het ziekenhuis is zo goed onderhouden, dat het bijna op een rusthuis lijkt. Je kunt het dagelijks bezoeken van 08.00 - 16.00 uur. In de loop der jaren hebben hier vele vooraanstaande, belangrijke artsen gewerkt. Van deze historische artsen (zowel Vietnamese en buitenlandse) heeft men borstbeelden langs het pad bij het strand geplaatst.
Het strand is zeer uitnodigend. Weliswaar zijn er geen lounge stoelen, maar het vrij van leurende verkopers. Je kunt heerlijk met je badhanddoek op het strand liggen, zonder gestoord te worden. Het betekent echter wel, dat je alle spullen zelf moet meenemen - lunch, snacks, een parasol e.d. Je kunt er het gemakkelijkst komen per taxi of motor.


De woningen

De lepra kolonie ligt langs het strand (Queen's Beach), dat schoon is en in het weekend druk bezocht wordt door de lokale bevolking. De Vietnamese naam is Quy Hoa Beach, genoemd naar een koningin. Quy Hoa was de vrouw van de laatste keizer van Vietnam: Boa Dai.
De lepra kolonie en het strand liggen enkele kilometers ten zuiden van Quy Nhon. Op de weg naar het strand kun je met een kleine omweg ook de tombe van Han Mac Tu bezoeken. Vlak voor het strand is er een onverhard pad, dat naar de tombe leidt aan de voet van een heuvel, waar je ook een standbeeld van hem zult vinden.

 

Han Mac Tu is een jonggestorven dichter. De doodsoorzaak onder van deze dichter is zonder enige twijfel lepra. Hij groeide op in een arm gezin en verloor zijn vader toen hij nog jong was. Hij begon op jonge leeftijd met het schrijven van gedichten en vond al snel de nodige waardering en aanmoediging om daar mee verder te gaan. In 1937 liep hij lepra op en werd uiteindelijk in september 1940 opgenomen in het ziekenhuis, waar hij twee maanden later zou overlijden.
Han Mac Tu's vroege gedichten zijn beroemd om hun pure vorm en taal, die deed denken aan de meer klassieke dichters. De periode daarna werd zijn werk voor een groot deel beÔnvloed door de Franse Symbolisten. Nadat hij ziek was geworden werden zijn teksten echter stelselmatig depressiever en gewelddadiger. In een zoektocht naar een nieuwe stijl richtte hij de "disorded school of poetry" op.
Tijdens zijn leven verscheen er slechts ťťn bundel : Plattelands meisjes (1936). Postuum zouden er nog vier verschijnen. (Aldus:Jurgen Smit).


Queen's Beach

 

 


Copyright © 2014 - 2021 WINT. All Rights Reserved. | Privacy Policy |