THE
 VIETNAM
 SITE
 

     

ENGLISH   


  KON TUM
  -- Kon Tum
  -- Kon Tum Hotels
  -- Kon Tum Map
  -- Bergvolk de Bahnar
  -- Bergvolk de Jarai
  -- Bergvolk de Rong
  -- Le Hoi Dam Trau
 

 -- Home

 -- De Vietnamezen

 -- Afstandtabel

 -- Ambassade/ Consul NL

 -- Ambassade/ Consul BE

 -- Bussen in Vietnam

 -- Festivals

 -- Grensovergangen

 -- Kaart van Vietnam

 -- Klimaat

 -- Reisdocumenten

 -- Treinen in Vietnam

 -- Vaccinaties
 

  Noord Vietnam

  Hanoi

  Bergvolken N - Vietnam

  Cao Bang

  Cat Ba Island

  Dien Bien Phu

  Duong Lam

  Ha Giang

  Ha Long Bay

  Hai Phong

  Hoa Binh

  Lai Chau

  Lang Son

  Lao Cai

  Mai Chau

  Ninh Binh

  Sapa

  Son La

  Vinh
 

  Centraal Vietnam

  Buon Ma Thuot

  Cham Islands

  Da Nang

  Dak Lak

  Dong Hoi

  Hien Luong Bridge

  Hoi An

  Hu

  Kon Tum

  My Son (tempelcomplex)

  Nha Trang

  Phong Nha - Ke Bang

  Pleiku

  Tuy Hoa

  Quy Nhon

  Vinh Moc (tunnels)
 

  Zuid Vietnam

  Ho Chi Minh City (Saigon)

  Ben Tre

  Can Tho

  Chau Doc

  Con Dao Islands

  Cu Chi (tunnels)

  Dalat

  Drijvende Markten

  Ha Tien - Phu Quoc

  Long Xuyen

  Mekong (fietsen)

  My Tho

  Nam Du Archipel

  Phan Thiet/ Mui Ne

  Phu Quoc Island

  Rach Gia - Phu Quoc

  Vung Tau
 

  Overige

  Parkeren Schiphol

  Vietnamese Loempia's

  Vietnamese Pho

  Vietnamese Cha Ca

  Links

  Contact
 

   

 


 

Kon Tum

""We lopen langs huizen van de Bahnar op palen (de speciale bouwwijze van deze groepering) in de richting van het dorp. De dorpelingen zijn nieuwsgierig genoeg om naar buiten te komen, maar worden toch weer wat afgeschrikt door de camera's die op hen gericht worden. Sommige van ons zijn daar echt wel brutaal in. Het levert in ieder geval mooi plaatjes op. Ook hier scharrelen de kippen, honden en varkens vrij rond. Een speciale aandachtstrekker is het gemeenschapshuis (Rong huis), groot, met een enorm hoog rieten dak en ook op palen."


Een Rong, een groot en indrukwekkend gemeenschapshuis

          Kon Tum - is de naam van de provincie en de hoofdstad en liggen in de Centrale Hooglanden. De hoofdplaats is een ontspannen stadje met enkele bezienswaardigheden. Wat de provincie op de kaart zet, zijn de interessante plekken van de omliggende dorpen, waar de minderheden wonen. Je vindt hier nederzettingen van de Sedang, Bahnar, Jarai, Gieh Trieng en Rengao. Elk dorp heeft een Rong, een groot en indrukwekkend gemeenschapshuis, waar de dorpelingen zich verzamelen voor speciale gelegenheden. Vreemd genoeg, de Franse katholieken zendingswerk is zeer succesvol geweest in dit afgelegen deel van het land, waardoor een deel van de minderheden nog steeds Christen zijn.

Kon Tums belangrijkste trekpleisters zijn de dorpen, waar de inheemse bergstammen wonen (de zogenaamde Montagnards, zoals de Fransen het noemden). Het is sterk aanbevolen om met een gids te gaan, omdat je de taal van de de minderheden niet spreekt en dus niet kan communiceren met hen. Zodat je niet per ongeluk een taboe doorbreekt. Als je met een krap reisschema zit, is het goed om dingen van tevoren te bespreken, omdat de tours vaak vol zitten. Hoewel sommige van de Bahnar dorpen in het oosten en westen van de provincie zitten, zijn de dorpen die verder weg liggen interessanter. Hoogtepunten zijn de verschillende soorten de Rong, de begraafplaatsen van de Jarai zijn en het meedoen aan een rijst-wijn feest met de lokale bevolking.

 

Kon Tum bestaat voor ongeveer 50% uit jungle. Hierin bevindt zich waardevol hout en zeldzame vogels. De bodem van de provincie is geschikt om rubber, koffie, thee en suikerriet te verbouwen. De provincie heeft 26,000ha grasland, dat in goede staat is voor het houden van rundvee.


De houten kerk

Kon Tum trekt relatief weinig reizigers want het is ook behoorlijk bergachtig. De provinciale hoofdstad ligt aan de oever van de Dakbla rivier. De stad heeft een houten kerk, die gebouwd is in de Romaanse stijl met elementen van de etnische minderheden. De kerk werd gebouw in 1913 en was voltooid in 1918. Op het terrein van de kerk staat o.a. een weeshuis en een werkplaats met kunstwerken. Verdeeld over het terrein staan artistieke beelden gemaakt van boomwortels.
De promenade langs de rivier nodigt vooral 's avonds uit voor een wandeling. De inwoner van Kon Tum maken dan ook hun wandeling over de promenade en dat geeft een gezellige drukte. Het nodigt uit voor een biertje, maar deze is alleen verkrijgbaar in de restaurantjes aan de overkant van de weg. Als je eenmaal een biertje heb blijkt deze lauw. Je kunt hem dus het best aan de overkant van de weg in het restaurant nuttigen.
Het Kon Tum Museum is een vrij klein museum, maar het heeft zeer informatieve displays, die gericht op de lokale etnische minderheden (kostuums, sommige traditionele beroepen etc) met informatie in de Engelse en Vietnamese taal. De kwaliteit van de Engelse taal gebruikt is erg goed, wat overigens niet in alle Vietnamese musea geweldig is. De rest van het museum toont gericht op dieren, die vroeger in het gebied leefden, mineralen en topografie. Het is de moeite waard om het museum te bezoeken, wanneer je een half uurtje over hebt in Kon Tum.


De Hangbrug bij Kon Klor


Twee kilometer buiten Kon Tum bevindt zich bij Kon Klor een indrukwekkende hangbrug, waar zelfs auto's en tractoren overheen mogen. Deze verbindt de twee oevers van de Dakbla rivier met elkaar. De brug is 292m lang, 4,5 m breed, en werd gebouwd van 1993 tot 1994. Sinds de bouw heeft de lokale bevolking de mogelijkheid om gemakkelijker van hun dorp naar de stad te gaan.
Op 40 kilometer afstand van Kon Tum bevindt zich het slagveld van Dak To. Hier vochten Amerikaanse en Vietnamese troepen tegen elkaar in 1967 en 1972.
Bij de plaats Mang Den, 50 km van Kon Tum, zijn spectaculaire watervallen en is bekend om zijn gematigd klimaat en chalets. Dit gebied ligt op een hoogte van 1100 tot 1400 meter en wordt bedekt door uitgestrekte naaldbossen.

 

Kon Tum ligt 246km van Buon Ma Thuot, 215km van Quy Nhon, 49km van Pleiku.
Het regenseizoen is van april tot oktober en het droge seizoen is van november tot maart

 

 


Copyright 2014 - 2021 WINT. All Rights Reserved. | Privacy Policy |