THE
 VIETNAM
 SITE
 

     

ENGLISH   


  HUÉ
  -- Hué
  -- Hué Forbidden City
  -- Hué Dong Ba Markt
  -- Hué Hotels
  -- Hué per Cyclo
  -- Hué Khai Dinh Tombe
  -- Hué Koningsgraf
  -- Hué My Son tempels
  -- Hué Thien Mu Pagode
  -- Hué Trein Station
 

 -- Home

 -- De Vietnamezen

 -- Afstandtabel

 -- Ambassade/ Consul NL

 -- Ambassade/ Consul BE

 -- Bussen in Vietnam

 -- Festivals

 -- Grensovergangen

 -- Kaart van Vietnam

 -- Klimaat

 -- Reisdocumenten

 -- Treinen in Vietnam

 -- Vaccinaties
 

  Noord Vietnam

  Hanoi

  Bergvolken N - Vietnam

  Cao Bang

  Cat Ba Island

  Dien Bien Phu

  Duong Lam

  Ha Giang

  Ha Long Bay

  Hai Phong

  Hoa Binh

  Lai Chau

  Lang Son

  Lao Cai

  Mai Chau

  Ninh Binh

  Sapa

  Son La

  Vinh
 

  Centraal Vietnam

  Buon Ma Thuot

  Cham Islands

  Da Nang

  Dak Lak

  Dong Hoi

  Hien Luong Bridge

  Hoi An

  Hué

  Kon Tum

  My Son (tempelcomplex)

  Nha Trang

  Phong Nha - Ke Bang

  Pleiku

  Tuy Hoa

  Quy Nhon

  Vinh Moc (tunnels)
 

  Zuid Vietnam

  Ho Chi Minh City (Saigon)

  Ben Tre

  Can Tho

  Chau Doc

  Con Dao Islands

  Cu Chi (tunnels)

  Dalat

  Drijvende Markten

  Ha Tien - Phu Quoc

  Long Xuyen

  Mekong (fietsen)

  My Tho

  Nam Du Archipel

  Phan Thiet/ Mui Ne

  Phu Quoc Island

  Rach Gia - Phu Quoc

  Vung Tau
 

  Overige

  Parkeren Schiphol

  Vietnamese Loempia's

  Vietnamese Pho

  Vietnamese Cha Ca

  Links

  Contact
 

   

 


 

HUÉ
de verboden hoofdstad

"Zeker de moeite waard om te gaan kijken. Trek er wel een ochtend of een middag voor uit en neem eten / drinken mee. Je kunt maar op een paar plekken dit kopen. Ons advies is om de citadel tegen de klok in te verkennen nadat je de ontvangstruimte hebt bekeken, hierdoor loop je niet met de massa mee en de uitgang is ook bij de oostelijke middenpoort. Ben voorbereid op veel zig zag door het enorme complex en geniet vooral van de minder bezochte en charmante plekjes aan de west zijde. Het complex is grotendeel verwoest door de vietnam oorlog, maar niet minder indrukwekkend.".


De Verboden Purperen Stad

          Hué - is vooral bekend om zijn verboden stad en de keizerlijke tombes die vooral in de omgeving van het indrukwekkende Hue liggen. Het keizerlijke paleis in de Hué is een replica van de Verboden Stad in Peking. In Hué zelf vind je de citadel van een 'stad in een stad', die naar Chinees voorbeeld is gebouwd. De citadel wordt Dai Noi (keizerlijke stad) genoemd. In de citadel bevindt zich de Tu Cam Thanh (de Verboden Purperen Stad).

Vroeger was deze citadel vol rijkversierde hallen, tempels en paviljoens. Het was het domein van de keizers en hun gevolg.
De bibliotheek, het theater en de archieven lagen in het oostelijk deel van de stad.
Het was lange tijd streng verboden voor de gewone sterveling om hier te komen, maar inmiddels kun je ook als toerist door de indrukwekkende ruimtes van de citadel dwalen.
Het mooiste deel van deze ommuurde citadel is de To Mieu Tempel, die zich in de zuidwestelijke hoek van het complex bevindt.

 

Bij de hoofdingang is een brug, die je over de lotusvijvers voert, voordat je naar het voorplein gaat met twee terrassen op verschillende niveaus. Op dit plein, San Dai Trieu Nghi, kwamen Mandarijnen uit alle delen van het rijk samen om hun keizer te eren. Hoe hoger je rang, hoe hoger je op de terrassen mocht plaatsnemen. Op deze binnenplaats vonden destijds ook welkomstceremonies plaats. Er was een apart gebouw voor de moeder en de grootmoeder van de keizer.
Een groot deel het complex verloren is gegaan tijdens bombardementen in de Vietnamoorlog. Dit is te zien aan de overblijfselen van de Verboden Purperen Stad, bijvoorbeeld aan het privéverblijf van de keizer, exact in het midden van de citadel. Het terrein wordt omringd door een bakstenen muur met zeven poorten. Binnen dit terrein stonden ooit tientallen gebouwen. In de kleine gebouwen links en rechts op het terrein bereidden de Mandarijnen zich voor op deze ceremonies. De zuidelijke gebouwen waren gereserveerd voor officiële aangelegenheden, de noordelijke voor het privéleven van de keizer.

Ongeveer 20 van de 148 gebouwen zijn gespaard gebleven, en men is vandaag de dag nog steeds bezig me het herstellen van de schade.

Het westelijke gedeelte was bestemd voor de harems van de keizer. Gecastreerde bewakers, die geen bedreiging vormden voor de keizerlijke harems, waren de enige burgers die hier naar binnen mochten. Ieder ander die probeerde binnen te glippen, kon rekenen op de doodstraf. De harems van de keizers zorgden er voor, dat Hué een heerlijke bijnaam kreeg: de stad met de mooiste vrouwen. Tijdens hun bewind haalden keizers uit het gehele land de aantrekkelijkste meisjes naar de stad.
Veel meer om zich mee te vermaken was er voor de verveelde keizers namelijk niet. Tijdens de Franse kolonisatie hadden zij nauwelijks iets te zeggen. De verveling resulteerde bij keizer Minh Mang bijvoorbeeld in maar liefst 142 kinderen.

Tijdens het Tet-offensief in de Vietnamoorlog (de jaren 1960 - 1970) is er in deze stad zwaar gevochten tussen Amerikaanse mariniers en het Zuid-Vietnamese leger aan de ene kant en de Vietcong en het Noord-Vietnamese leger aan de andere kant. Bij deze gevechten is het keizerlijk paleis grotendeels vernietigd. Tijdens de bezetting van Hué werden door de NVA massa-executies uitgevoerd waarbij ongeveer 4000 zogenaamde 'witten' (mensen die ervan verdacht werden anticommunistisch te zijn) werden gedood. Na de gevechten werden deze in tientallen massagraven rondom het stadion van Hué teruggevonden.

 

 


Uit een reisverslag:

"Indrukwekkend om te zien en de verhalen achter de stad te horen/zien. Je moet hiervoor wel enige interesse hebben in geschiedenis. Het keizerlijk paleis is nog druk doende om alles te restaureren, dus verwacht hier en daar bouwvakkers en puin (gaat niet op z'n westers, haha). Hele mooie tuin, toen wij er waren weinig chinezen (gelukkig). Het is opzich te lopen dus laat je niet verleiden om in een fietstaxi te stappen, die mogen namelijk het terrein niet op. In de citadel kun je een elektrisch busje aanschieten als je slecht ter been bent. Al met al zeker een bezienswaardigheid wanneer je in Hue bent!"


Copyright © 2014 - 2021 WINT. All Rights Reserved. | Privacy Policy |