THE
 VIETNAM
 SITE
 

     

ENGLISH   

 
 
 

 -- Home

 -- De Vietnamezen

 -- Afstandtabel

 -- Ambassade/ Consul NL

 -- Ambassade/ Consul BE

 -- Bussen in Vietnam

 -- Festivals

 -- Grensovergangen

 -- Kaart van Vietnam

 -- Klimaat

 -- Reisdocumenten

 -- Treinen in Vietnam

 -- Vaccinaties
 

  Noord Vietnam

  Hanoi

  Bergvolken N - Vietnam

  Cao Bang

  Cat Ba Island

  Dien Bien Phu

  Duong Lam

  Ha Giang

  Ha Long Bay

  Hai Phong

  Hoa Binh

  Lai Chau

  Lang Son

  Lao Cai

  Mai Chau

  Ninh Binh

  Sapa

  Son La

  Vinh
 

  Centraal Vietnam

  Buon Ma Thuot

  Cham Islands

  Da Nang

  Dak Lak

  Dong Hoi

  Hien Luong Bridge

  Hoi An

  Hué

  Kon Tum

  My Son (tempelcomplex)

  Nha Trang

  Phong Nha - Ke Bang

  Pleiku

  Tuy Hoa

  Quy Nhon

  Vinh Moc (tunnels)
 

  Zuid Vietnam

  Ho Chi Minh City (Saigon)

  Ben Tre

  Can Tho

  Chau Doc

  Con Dao Islands

  Cu Chi (tunnels)

  Dalat

  Drijvende Markten

  Ha Tien - Phu Quoc

  Long Xuyen

  Mekong (fietsen)

  My Tho

  Nam Du Archipel

  Phan Thiet/ Mui Ne

  Phu Quoc Island

  Rach Gia - Phu Quoc

  Vung Tau
 

  Overige

  Parkeren Schiphol

  Vietnamese Loempia's

  Vietnamese Pho

  Vietnamese Cha Ca

  Links

  Contact
 

   

 


 

Hien Luong Bridge

"Te voet steken we de Hien Luong brug over, nadat we eerst aan de noordzijde van de brug een museum bezoeken. Binnen zijn o.m. Pilotenjacks, helmen en wapens uit de gevechtsbasis te zien. Eind jaren 60 kreeg dit gebied de grootste hoeveelheid bommen te verduren die wasafgeworpen. De natuur heeft het landschap grotendeels hersteld. Het oversteken van de scheiding is een bijzondere ervaring."


De Hien Luong Bridge

          De Hien Luong Bridge - is een brug over de Ben Hai rivier, die deel uitmaakte van de grens tussen Noord- en Zuid-Vietnam van 1954 tot de hereniging in 1976. Vandaag de dag is de brug er nog steeds en wordt beschouwd als een belangrijk nationaal monument voor de hereniging van Vietnam. Vlakbij de brug is ook een museum, propaganda-oorlog resten en twee gedenktekens.
De oude smalle brug zelf is een eenvoudige stalen constructie gebouwd door de Fransen. Er mogen nu alleen voetgangers over de brug. Een moderne brug, die er naast ligt, neemt al het wegverkeer over de rivier voor haar rekening. Je kunt de oude brug over de gehele lengte lopen (165 meter).

De oude brug maakte tijdens de oorlog met de Amerikanen, deel uit de DMZ. De afkorting DMZ staat voor Demilitarized zone (letterlijk een gedemilitariseerd gebied), in het Nederlands gedemilitariseerde zone. Het is een bufferzone tussen twee landen waar spanningen tussen bestaan. In dit geval waren het Noord en Zuid Vietnam.
Spectaculairder dan de brug zelf is de enorme Hereniging Gedenkteken aan de zuidelijke kant. Het is eigenlijk een vrij elegante structuur. Het bestaat uit zes omhoog staande veren met in het midden een vrouw en een kind.
Aan de noordzijde is er nog een monument: een enorme vlaggenmast, die op een voetstuk staat. Het is versierd met een socialistisch mozaïek.

 

Afgebeeld in het mozaïek zijn scènes van de oorlog, het leven in de tunnels (bijv. Bij Vinh Moc), planning en onderhandeling vergaderingen, enzovoort, enzovoort, maar het meest opvallend: overwinning vieringen. Het niveau van deze kitsch is erg boeiend.
Naast de brug zijn er hoge stapels van luidsprekers op stalen rekken. Blijkbaar werden deze gebruikt tijdens de jaren van de oorlog om luidruchtige propaganda naar de andere oever van de rivier te blazen. Het was een vorm van psychologische oorlogsvoering, die nog steeds gebruikt wordt in de DMZ tussen Noord- en Zuid-Korea. Deze dagen zijn ze, gelukkig, stil. In paalwoningen bij de luidsprekers worden scènes van de onderhandelingen "nagespeeld" door een nogal grof gemaakt dummies.


De monumenten aan weerszijden

 

Het museum is veel beter, dat wel. Echter hier blijft de verheerlijking van de oorlog doorgaan. Als je onder de wijde poort van het museum door loopt, word je begroet door een groot gouden beeld van Ho Chi Minh. Achter het standbeeld is nog meer goud. Onder de tentoonstellingsstukken zijn foto's uit de tijd van de oorlog en ook een schilderij met de beroemde kleuren van de brug. De noordelijke helft was (uiteraard) rood geschilderd, de zuidelijke één blauw (hoewel andere bronnen beweren, dat de zuidelijke helft eigenlijk geel was).
Het hoogtepunt is een levensgrote kijkdoos, die de vangst laat zien van een Amerikaanse piloot. De bronzen figuur van de "Yankee" zit op zijn knieën met zijn handen omhoog, terwijl twee geweren op hem gericht zijn. De geschilderde achtergrond laat een landelijk tafereel zien met boeren en waterbuffels. Aan de andere kant zie je vuurgevecht met Amerikaanse vliegtuigen, die uit de lucht vallen. Terwijl "onder" het dagelijks leven in de (Vinh moc) tunnels te zien is. Het is een nogal geromantiseerd geheel van de oorlog.

Een ander type van heldendom verering wordt afgeschilderd door het wassen beeld van een vrouw, die een gigantische vlag (de nationale rode degene met de gele ster in het midden) aan het naaien is.

Locatie: iets meer dan 35 km ten noorden van Dong Ha in Centraal-Vietnam.
Hien Long Bridge ligt langs Highway 1 en is derhalve gemakkelijk te vinden. De bezichtiging is ook onderdeel van een tour, die in Dong Ha of Hué kunt boeken.


De vrouw met de vlag

 


Copyright © 2014 - 2021 WINT. All Rights Reserved. | Privacy Policy |