THE
 VIETNAM
 SITE
 

     

ENGLISH   


  HANOI
  -- Hanoi
  -- Hanoi Bus Stations
  -- Hanoi Dong X. Market
  -- Hanoi - Het ontstaan
  -- Hanoi Highlights
  -- Hanoi Hotels
  -- Hanoi Map
  -- Hanoi Mausoleum
  -- Hanoi Mieu Museum
  -- Hanoi Ngoc S.Tempel
  -- Hanoi Night Market
  -- Hanoi One P. Pagoda
  -- Hanoi Oude Wijk
  -- Hanoi Perfume Pagoda
  -- Hanoi Train Street
  -- Hanoi Tran Quoc
  -- Hanoi Trein Station
  -- Hanoi Waterpoppen
 

 -- Home

 -- De Vietnamezen

 -- Afstandtabel

 -- Ambassade/ Consul NL

 -- Ambassade/ Consul BE

 -- Bussen in Vietnam

 -- Festivals

 -- Grensovergangen

 -- Kaart van Vietnam

 -- Klimaat

 -- Reisdocumenten

 -- Treinen in Vietnam

 -- Vaccinaties
 

  Noord Vietnam

  Hanoi

  Bergvolken N - Vietnam

  Cao Bang

  Cat Ba Island

  Dien Bien Phu

  Duong Lam

  Ha Giang

  Ha Long Bay

  Hai Phong

  Hoa Binh

  Lai Chau

  Lang Son

  Lao Cai

  Mai Chau

  Ninh Binh

  Sapa

  Son La

  Vinh
 

  Centraal Vietnam

  Buon Ma Thuot

  Cham Islands

  Da Nang

  Dak Lak

  Dong Hoi

  Hien Luong Bridge

  Hoi An

  Hué

  Kon Tum

  My Son (tempelcomplex)

  Nha Trang

  Phong Nha - Ke Bang

  Pleiku

  Tuy Hoa

  Quy Nhon

  Vinh Moc (tunnels)
 

  Zuid Vietnam

  Ho Chi Minh City (Saigon)

  Ben Tre

  Can Tho

  Chau Doc

  Con Dao Islands

  Cu Chi (tunnels)

  Dalat

  Drijvende Markten

  Ha Tien - Phu Quoc

  Long Xuyen

  Mekong (fietsen)

  My Tho

  Nam Du Archipel

  Phan Thiet/ Mui Ne

  Phu Quoc Island

  Rach Gia - Phu Quoc

  Vung Tau
 

  Overige

  Parkeren Schiphol

  Vietnamese Loempia's

  Vietnamese Pho

  Vietnamese Cha Ca

  Links

  Contact
   
 

 


 

HANOI

"Hanoi is erg gezellig met zijn nauwe straatjes. Vooral in het oude centrum bevinden zich allerlei handwerkslieden en winkeltjes. Per straat is er hetzelfde soort winkels. Er zijn straten voor alles: schoenen, kleding, tassen, horloges, zonnebrillen, koelkasten, tv's, kunst, souvenirs enz. Op de stoepen zitten Vietnamezen te eten en te praten. Ze koken hun potje eten buiten op straat.
's Middags maken we een anderhalf uur durende fietstocht door het oude centrum. We sluiten de dag af met een bezoek aan het beroemde waterpoppentheater. Een uniek Vietnamees cultureel evenement, waar poppen, ondersteund door live muziek, personages uitbeelden en theater spelen in het water".


De Co Lao-Citadel

          Het gebied rond het moderne Hanoi - wordt sinds minstens 3000 voor Christus bewoond. Eén van de eerste bekende permanente nederzettingen is de Co Loa-citadel, die rond 200 voor Christus werd gesticht. Dit was een versterking, die de vestingstad domineerde. De oude citadel ligt 17 kilometer buiten het huidige Hanoi. Als bezoek (excursie) kun je het gemakkelijk overslaan, omdat het bijna een halve dag kost van je vakantie).

Hanoi heeft in de loop van de geschiedenis vele namen gehad, allemaal van Chinees-Vietnamese oorsprong. Tijdens de Chinese overheersing van Vietnam stond het bekend als Tong Bình en later Long Do. In 866 heette het Dai La.

Er zijn in Vietnam 3 grote dynastieën geweest. De eerste heerser van de grote Ly-dynastie heette Ly Thai To (974 – 1028). Zijn nederzetting werd gesticht in het gebied van de Rode rivier. Hij moderniseerde het o.a. het landbouwsysteem.
In 1010 claimde hij in een visioen een gele draak te hebben gezien in de Rode Rivier en hij werd geïnspireerd om de nieuwe nederzetting Thang Long te noemen (het huidige Hanoi). Een naam die tot op de dag van vandaag nog steeds inde poëzie wordt gebruikt. Thang Long bleef de hoofdstad van Vietnam tot 1397, toen de hoofdstad werd verplaatst naar Thanh Ho.

 

In 1408 werd Vietnam binnengevallen door Chinese troepen uit de Ming-dynastie. In 1428 werd Vietnam bevrijd van de Chinese overheersing door Le Loi, de oprichter van de eveneens grote Le Dynasty. Dit was de tweede grote dynastie. Toen kreeg hoofdstad de nieuwe naam Tonkin (Hanoi).

 

In 1802, toen de Nguyen-dynastie werd opgericht (de derde grote dynastie) en vervolgens de hoofdstad naar de huidige Hue verplaatste, werd Tonkin (Hanoi) weer omgedoopt tot Thang Long ("opgaande draak"). Echter in 1831 doopte de Nguyen-dynastie het om tot Ha Noi. Dit kan worden vertaald als “tussen de rivieren”.
Hanoi werd in 1873 door de Fransen bezet. Het werd een Franse kolonie en Ha Noi werd de hoofdstad van Frans-Indochina na 1887.


Standbeeld van Ly Thai To

Frankrijk in het geheim omdat de Vietminh onder communistische invloed stond. Een tweede De stad werd in 1940 bezet door de Japanners en werd bevrijd in 1945, toen het de zetel werd van de regering van Vietnam. Van 1946 tot 1954 was Vietnam het toneel van hevige gevechten tussen de Franse en Vietminh-troepen. Na de gevechten werd Hanoi de hoofdstad van een onafhankelijk Noord-Vietnam.

Het toenmalige Vietnam was onderdeel van de Unie van Indochina, een kolonie van Frankrijk. In december 1946 trok de Vietminh, een bevrijdingsleger van Vietnam onder leiding van Hồ Chí Minh, zich terug vanuit Hanoi. De VS steunden reden was dat Frankrijk tijdens de Koude Oorlog een belangrijke bondgenoot was van de VS.

 

Tijdens de Vietnam-oorlog werden de transportfaciliteiten van Hanoi verstoord door het bombarderen van bruggen en spoorwegen, die echter snel werden gerepareerd. Na het einde van de oorlog werd Hanoi de hoofdstad van Vietnam, toen Noord- en Zuid-Vietnam op 2 juli 1976 herenigd werden.

Op 1 augustus 2008 nam Hanoi de naburige provincie Ha Tay, het district Me Linh in Vinh Phuc, en drie gemeenten van Luong Son, Hoa Binh, in beslag en verdrievoudigde zo zijn grootte.

 

 

 

 


Copyright © 2014 - 2021 WINT. All Rights Reserved. | Privacy Policy |