THE
 VIETNAM
 SITE
 

     

ENGLISH   


  MEKONG
  -- Mekong Rivier
  -- Mekong Fietsen
  -- Mekong Irrawaddy Dolfijn
  -- Victoria Mekong Cruise
 

 -- Home

 -- De Vietnamezen

 -- Afstandtabel

 -- Ambassade/ Consul NL

 -- Ambassade/ Consul BE

 -- Bussen in Vietnam

 -- Festivals

 -- Grensovergangen

 -- Kaart van Vietnam

 -- Klimaat

 -- Reisdocumenten

 -- Treinen in Vietnam

 -- Vaccinaties
 

  Noord Vietnam

  Hanoi

  Bergvolken N - Vietnam

  Cao Bang

  Cat Ba Island

  Dien Bien Phu

  Duong Lam

  Ha Giang

  Ha Long Bay

  Hai Phong

  Hoa Binh

  Lai Chau

  Lang Son

  Lao Cai

  Mai Chau

  Ninh Binh

  Sapa

  Son La

  Vinh
 

  Centraal Vietnam

  Buon Ma Thuot

  Cham Islands

  Da Nang

  Dak Lak

  Dong Hoi

  Hien Luong Bridge

  Hoi An

  Hué

  Kon Tum

  My Son (tempelcomplex)

  Nha Trang

  Phong Nha - Ke Bang

  Pleiku

  Tuy Hoa

  Quy Nhon

  Vinh Moc (tunnels)
 

  Zuid Vietnam

  Ho Chi Minh City (Saigon)

  Ben Tre

  Can Tho

  Chau Doc

  Con Dao Islands

  Cu Chi (tunnels)

  Dalat

  Drijvende Markten

  Ha Tien - Phu Quoc

  Long Xuyen

  Mekong (fietsen)

  My Tho

  Nam Du Archipel

  Phan Thiet/ Mui Ne

  Phu Quoc Island

  Rach Gia - Phu Quoc

  Vung Tau
 

  Overige

  Parkeren Schiphol

  Vietnamese Loempia's

  Vietnamese Pho

  Vietnamese Cha Ca

  Links

  Contact
 

   

 


 

Fietsen in de Delta

"We gaan op een klein bootje de rivier op. De grote waterweg is mooi, maar niet heel spectaculair. De kleine kanalen daar tussendoor zijn eigenlijk het meest mooi. Met van die grote palmbladeren die aan beide kanten uit het water groeien.
Voor Jos is het wel leuk dat we niet alleen varen maar ook een paar keer aan land gaan. Zelf zouden we dat misschien gewoon overgeslagen hebben, maar het is een goede afwisseling. De eerste keer gaan we een eilandje op waar allerlei snoepjes met de hand worden gemaakt. We kunnen in het fabriekje het hele proces volgen van de dichte kokosnoot tot aan het verpakte snoepje. Leuk om te zien."


Rustige weggetjes

          De Mekong Delta - is een van de beste fietslocaties in heel Vietnam vanwege de rustige weggetjes, vriendelijke mensen en een prachtig landschap
Hoewel de delta het dichtstbevolkte gebied van het hele land is, herbergt het een enorme diversiteit aan rustige landelijke dorpjes en kleine weggetjes, die je snel het hectische Hanoi en Ho Chi Minh City doen vergeten. De Mekong-rivier, die de lokale bevolking Song Me noemt - de moederrivier - is misschien wel het belangrijkste element voor levensonderhoud en productie, niet alleen voor deze regio, maar voor heel Vietnam.
Uitgebreide rijstvelden, mangroven, dragon-fruitplantages, palmbomen en bananenbomen zorgen voor een groot deel van de voedselproductie in Vietnam. Toch is het levenstempo door de smalle waterwegen langzaam en vredig.

De Mekong Delta is echt 'zo plat als een dubbeltje', dus iedereen kan hier fietsen. Door buiten de hoofdwegen te blijven en alleen over paden, onverharde wegen en landweggetjes te reizen, heb je een unieke manier om de ECHTE Mekong Delta te ontdekken, aan te raken en te proeven. Je hebt de kans om veel vriendelijke lokale mensen te ontmoeten, die je niet iets willen verkopen!
Fietsen in de Mekong Delta betekent ook kennismaken met de lokale cultuur. Tijdens het fietsen zie je de Vietnamezen hard aan het werk in de velden, viskwekerijen en boomgaarden.

 

Ze nemen altijd even de tijd om naar je te zwaaien, net als de lokale bevolking, die onder de bruggetjes doorvaren of net zoals jij op de fiets zitten. Je bezoekt kleine lokale tempels, drijvende en dorpen en kleurrijke landmarkten. Soms steek je met een bootje een waterweg over, als er even geen gewone weg beschikbaar is. Je proeft verse vruchten en heerlijke Zuid-Vietnamese specialiteiten.
De streek is vlak met veel rijstvelden om langs te fietsen. De verbouw van rijst zie je overal in de Delta.De delta valt op door de groene schoonheid van de rijstteelt, die "all over the place" ziet. Hoe verder je kom, hoe mooier het wordt en de wegen zijn redelijk goed en er is vrij weinig verkeer.


Lopen of fietsen over de brug?

"We fietsen door een vlak en mooi groen landschap met veel rijstvelden. Wat mij opvalt is het grote aantal hangmatten dat ik onderweg zie. Sommige leeg, maar vele voorzien van een luierende Vietnamees. Bij veel winkels ligt de winkelier bij gebrek aan klanten in een hangmat. Alleen bij de kapperszaak ontbreekt een hangmat. Maar ja, bij gebrek aan klanten doet de kapper gewoon een dutje in de kapperstoel. Maar niet iedereen rust hier uit. Op de rijstvelden en mannen en vrouwen druk aan het werk. Hier in de Mekongdelta kunnen de boeren door de vruchtbare grond in combinatie met het gunstige klimaat drie keer per jaar rijst oogsten. Dit staat in schril contract met het noorden van Vietnam waar we later deze reis naar toe zullen gaan waar de boeren al blij mogen zijn met één goede oogst per jaar.
Mannen en vrouwen lopen hier met lange stokken door de rijstvelden. De eersten die ik zie staan vrij ver van de weg af waardoor ik niet goed kan zien wat ze precies aan het doen zijn. Ze lijken af en toe met de stok in de grond te prikken. Maar wat daar het nut van is is mij niet duidelijk. Maar even later komen we langs een rijstveld waarop een man vlak naast de weg aan het werk is. En dan zie ik wat de boeren doen. Op plekken we de rijstplantjes dicht op elkaar staan wordt met de haakjes aan het uiteinde van de lange stok rijstplantjes uit de modder gehaald en die worden daarna op een kale plek in het rijstveld opnieuw in de modder gezet. Zo worden de rijstplanten gelijkmatiger verdeeld over het veld."

 

Een perfecte 'tussenstop' wanneer je fietst in Mekong Delta, is een boottocht. Al deinend in zo'n boot kom je helemaal tot rust. Je kan fietsen in de Mekong Delta dan ook gemakkelijk combineren met een boottocht. Met een bootje is het mogelijk om dieper in de rivieren van de delta door te dringen. Tijdens zo'n boottocht vaar je langs het Vietnamese platteland. Het is een landelijk gebied, maar toch dicht bevolkt. Het is dan ook een vruchtbaar gebied. Langs de rivier zijn er talloze rijstvelden, boomgaarden en andere soorten van landbouw. De rivier is de grootse bron van inkomsten voor de lokale bevolking.


Ganzen op de weg.....

 

 


Copyright © 2014 - 2021 WINT. All Rights Reserved. | Privacy Policy |