THE
 VIETNAM
 SITE
 

     

ENGLISH   


  FESTIVALS
  -- Hung King Festival
  -- Mid-Autumn Festival
  -- Tet (Nieuwjaar)
 

 -- Home

 -- De Vietnamezen

 -- Afstandtabel

 -- Ambassade/ Consul NL

 -- Ambassade/ Consul BE

 -- Bussen in Vietnam

 -- Festivals

 -- Grensovergangen

 -- Kaart van Vietnam

 -- Klimaat

 -- Reisdocumenten

 -- Treinen in Vietnam

 -- Vaccinaties
 

  Noord Vietnam

  Hanoi

  Bergvolken N - Vietnam

  Cao Bang

  Cat Ba Island

  Dien Bien Phu

  Duong Lam

  Ha Giang

  Ha Long Bay

  Hai Phong

  Hoa Binh

  Lai Chau

  Lang Son

  Lao Cai

  Mai Chau

  Ninh Binh

  Sapa

  Son La

  Vinh
 

  Centraal Vietnam

  Buon Ma Thuot

  Cham Islands

  Da Nang

  Dak Lak

  Dong Hoi

  Hien Luong Bridge

  Hoi An

  Hué

  Kon Tum

  My Son (tempelcomplex)

  Nha Trang

  Phong Nha - Ke Bang

  Pleiku

  Tuy Hoa

  Quy Nhon

  Vinh Moc (tunnels)
 

  Zuid Vietnam

  Ho Chi Minh City (Saigon)

  Ben Tre

  Can Tho

  Chau Doc

  Con Dao Islands

  Cu Chi (tunnels)

  Dalat

  Drijvende Markten

  Ha Tien - Phu Quoc

  Long Xuyen

  Mekong (fietsen)

  My Tho

  Nam Du Archipel

  Phan Thiet/ Mui Ne

  Phu Quoc Island

  Rach Gia - Phu Quoc

  Vung Tau
 

  Overige

  Parkeren Schiphol

  Vietnamese Loempia's

  Vietnamese Pho

  Vietnamese Cha Ca

  Links

  Contact
 

   

 


 

FESTIVALS

"Tuy Hoa is het dorpje waar mijn vader vandaan komt en waar mijn grootouders nog steeds wonen. Een klein dorpje aan het strand waar eigenlijk niet zo veel te beleven valt. We kwamen 2 dagen voor Vietnamees Nieuwjaar daar aan en het was 1 grote chaos. Mensen, die nog op het laatste moment bloemetjes in huis wilden halen, decoraties voor de offertafel, vers groenten en fruit, moesten zich haasten, want vanaf Nieuwjaar gaat alles een aantal dagen dicht. Er was echt geen kip op straat! Het was 2,5 jaar geleden dat ik m'n opa en oma zag en voor mij is dat nog vrij recentelijk. Het was erg fijn om ze weer te zien en te zien hoe ze hun best deden om alles Nieuwjaar klaar te maken."Op Vietnamese feestdagen wordt niet gewerkt. Mocht een feestdag op een zaterdag of zondag vallen, verschuift de vrije dag naar de maandag daarna. Vietnamese feestdagen vertellen vreemdelingen, wat Vietnam van zijn geschiedenis in ere houdt.
Ze vormen ook tijd die alle dagen wordt vrijgehouden voor diepere aangelegenheden van de geest, de familie en het land. De traditionele feestdagen van Vietnam worden geteld volgens de Chinese oftewel maankalender.

De belangrijkste religieuze feestdagen zijn boeddhistische feestdagen. Op Boeddha's Verjaardag brengen de boeddhistische volgelingen offers (fruit, groente, bloemen, wierook en kaarsen) in de pagodes. De offers mogen alleen vegetarisch zijn.

In het jaar is er ook een speciaal feest voor kinderen, het mid-herfstfeest. Bij dit feest krijgen kinderen lampionnen, kleurrijke drakendansen of leeuwendansen te zien en speciale gerechten om te eten. Een erg speciaal gerecht bij dit feest is mid-herfstfeestcake. Maar volwassenen doen aan dit feest ook mee. Veel geschiedenisfiguren worden op de kalender herdacht.

Het belangrijkste feest van Vietnam is Tet festival, oftewel het Vietnamees Nieuwjaar (Tet Nguyen Dan - het is tegelijk met het Chinees Nieuwjaar). Het Tet-feest duurt officieel vijf dagen, maar veel Vietnamezen hebben de gehele week vrij. Er worden festiviteiten georganiseerd zoals optochten, drakendansen, vuurwerk en bloemenparades, maar in hoofdzaak is het een familiefeest dat grotendeels aan bezoekers voorbij gaat. De Vietnamezen reizen door het hele land naar hun familie en eten speciale maaltijden. Bij het nieuwe begin van het jaar hoort ook nieuwe kleding, de huizen worden grondig schoongemaakt en de graven van voorouders worden opgeknapt. De meeste winkels en ook veel restaurants zijn gedurende Tet gesloten.
Er wordt overal feest gevierd, maar er zijn ook drukke en gezellige markten in de dorpen. Overal zijn er speciale bloemmarkten. Een hele familie komt dan bij elkaar eten en het huis wordt mooi gemaakt. Iedereen zegt tegen elkaar een goede wens. Er worden offers aan de voorouders gegeven bij een huisaltaar. Kinderen krijgen cadeautjes en nieuwe kleren. En niet te vergeten 'gelukkig geld'. Gelukkig geld zit een rood mooi versierd zakje voor de kinderen. De kinderen zeggen dan een wens tegen hun ouders en krijgen dan het zakje. Er wordt veel eten bereid. Heel erg lekker eten.
Op nieuwjaarsdag gaat men meestal naar een pagode. Een soort tempel waar aan de verschillende goden geluk wordt gevraagd voor het nieuwe jaar. Daarbij wordt veel wierook gebrand. En zoals wij de oliebol kennen bij de jaarwisseling, kent men in Vietnam de rijstkoek (Banh Chung). Eigenlijk zijn het cakejes van kleefrijst, gevuld met varkensvlees, vet, bonen en uien en is het het eerste gerecht dat geserveerd wordt tijdens de zeer uitgebreide lunch van wel zeven verschillende gerechtjes. Drank erbij is voornamelijk bier en water.

Feestdagen

Datum Naam feest Vertaling Viering Vrije dagen
1 januari Tết Dương Lịch Nieuwjaar Eerste dag van het kalenderjaar 1
Laatste dag van de maankalender
Gevierd in januari of februari
Tết Nguyên Đán Vietnamees Nieuwjaar Einde van de maankalender, eerste dag van de nieuwe maankalender 5
10e dag van de derde lunatie
Gevierd in maart of april
Giỗ tổ Hùng Vương Herinnering aan Hùng Vương Dood van de Koningen van de Hồng Bàng Dynasty 1
30 april Ngày Thống nhất Herenigingsdag Viering van Bevrijding van Saigon, einde Vietnamoorlog en reünificatie van Vietnam 1
1 mei Ngày Quốc tế Lao động Dag van de Arbeid Viering van de meimaand 1
2 september Quốc khánh Nationale dag Verklaring van onafhankelijkheid en vorming van Noord-Vietnam 1

 

 

 

 

 


Copyright © 2014 - 2021 WINT. All Rights Reserved. | Privacy Policy |