THE
 VIETNAM
 SITE
 

     

ENGLISH   

 
 
 

 -- Home

 -- De Vietnamezen

 -- Afstandtabel

 -- Ambassade/ Consul NL

 -- Ambassade/ Consul BE

 -- Bussen in Vietnam

 -- Festivals

 -- Grensovergangen

 -- Kaart van Vietnam

 -- Klimaat

 -- Reisdocumenten

 -- Treinen in Vietnam

 -- Vaccinaties
 

  Noord Vietnam

  Hanoi

  Bergvolken N - Vietnam

  Cao Bang

  Cat Ba Island

  Dien Bien Phu

  Duong Lam

  Ha Giang

  Ha Long Bay

  Hai Phong

  Hoa Binh

  Lai Chau

  Lang Son

  Lao Cai

  Mai Chau

  Ninh Binh

  Sapa

  Son La

  Vinh
 

  Centraal Vietnam

  Buon Ma Thuot

  Cham Islands

  Da Nang

  Dak Lak

  Dong Hoi

  Hien Luong Bridge

  Hoi An

  Hué

  Kon Tum

  My Son (tempelcomplex)

  Nha Trang

  Phong Nha - Ke Bang

  Pleiku

  Tuy Hoa

  Quy Nhon

  Vinh Moc (tunnels)
 

  Zuid Vietnam

  Ho Chi Minh City (Saigon)

  Ben Tre

  Can Tho

  Chau Doc

  Con Dao Islands

  Cu Chi (tunnels)

  Dalat

  Drijvende Markten

  Ha Tien - Phu Quoc

  Long Xuyen

  Mekong (fietsen)

  My Tho

  Nam Du Archipel

  Phan Thiet/ Mui Ne

  Phu Quoc Island

  Rach Gia - Phu Quoc

  Vung Tau
 

  Overige

  Parkeren Schiphol

  Vietnamese Loempia's

  Vietnamese Pho

  Vietnamese Cha Ca

  Links

  Contact
 

   

 


 

DUONG LAM

"Na een kwartier rijden komen we bij een heel oud dorp aan. Dit dorp is het begin van de plaats Duong Lam. Om hier binnen te komen moet je eerst door een grote toegangspoort. In dit dorp mag geen nieuwbouw plaats vinden. Hoogbouw al helemaal niet. Zo blijft alles authentiek. De straten zijn rustig. Niet veel scooters en sporadisch autoverkeer. Bijna alle huizen hebben 'n zware houten voordeur. We lopen langs iemand die een soort aanhangwagen gebruikt als barbeque. Op een rooster liggen een paar stokjes sate en verderop het rek ligt een grote bal van klei. Adam legt me uit dat hierin kip zit die ze op deze manier gaar bakken. In het centrum staat een groot 'communal house'. Hierin worden de dorpsvergaderingen gehouden, bijeengekomen voor begrafenissen en voor feestelijke gebeurtenissen. We lopen verder door de stille straatjes en passeren een oude dorpsput. Hier halen mensen hun water uit, want er stroomt een riviertje onder."


De poort

          Duong Lam - ligt aan de rechteroever van de Rode Rivier op ongeveer 50 km ten noordwesten van Hanoi. Als je in Hanoi bent, moet je dit authentieke Vietnamees dorp bezoeken. Duong Lam oude omvat eigenlijk 9 dorpen, waarvan Mong Phu het belangrijkst is. Men kan zeggen dat het oude dorp Duong Lam op de tweede plaats komt na de oude steden Hoi An en Hanoi.
Het dorp heeft een geschiedenis, die ongeveer 1200 jaar terug gaat. Het staat bekend als een museum van laterite stenen met 956 oude huizen tot 400 jaar oud. Het is ook de enige plaats in Vietnam waar twee koningen zijn geboren, Phung Hung (? -800) en Ngo Quyen (896-944). Zij komen uit Duong Lam, waardoor het dorp meer aanzien kreeg.

Het dorp staat bekend om zijn overgebleven laterite stenen huizen, drie tot vier eeuwen geleden gebouwd. Lateriet is rode klei gevormd uit een verweerde grondstof, dat in in Noord-Vietnam gevonden wordt. Naast de historische waarde is Duong Lam een belangrijke plaats voor wetenschappers om ingezetenen en oude landbouw te bestuderen. Het oude dorp Duong Lam heeft een zeer rustige uitstraling, het landschap ademt de pure schoonheid van een noordelijk landelijk dorp.

Duong Lam heeft het grootste deel van de kenmerken van een oud dorp behouden met een dorpspoort, banyan bomen, watervoorziening, tempels etc..

 

De plattegrond van de straatjes van Duong Lam heeft de speciale vorm van een visgraad. Je zult onder de indruk zijn van de kleine dorpen, die met elkaar zijn verbonden tot een eenheid met gewoonten, gebruiken en overtuigingen, die al duizenden jaren niet zijn veranderd. Je hoort het kraaien van de haan vroeg in de ochtend, of geluid van vegende bezem, of bladeren die ritselen, ... het is heel a dan de lawaaierige en bruisende stad.
Stel je voor, dat je op een zonnige doordeweekse dag naar Duong Lam komt, de ruisende wind met de smaak van inheemse graslanden wordt weerspiegeld in het landschap, alles is rustig....
Een ideale plek voor diegenen die weg willen blijven van de drukte van de stad, om de rust en stilte te voelen van het indrukwekkende Vietnamees platteland, waar de hectiek is verdwenen.


 

 

Het meest bijzondere, dat u niet mag missen, wanneer je naar het oude dorp komt, is het bekijken van de architectuur van de Mong Phu-dorpspoort en het Mong Phu-gemeenschapshuis (echt centrum van het politieke en religieuze leven). De dorpspoort werd gebouwd in 1833, boven de dorpspoort staan ook de woorden "The Hung Hoai Dai Dai", ruwweg vertaald als “altijd getalenteerde mensen”. Dit is de trots van de mensen van Duong Lam en ook de plek om de oude kenmerken te behouden, die de "geest, talent" van het oude Vietnamese dorp weergeven. Het gemeentelijke huis van Mong Phu werd gebouwd in 1684 - een typisch gemeenschappelijk huis voor een Vietnamese traditionele gemeenschapshuis.
Verdere bezienswaardigheden zijn de Mia-pagode, de Phung Hung-tempel, de Ngo Quyen-tempel en het Mong Phu-herenhuis, die gerestaureerd zijn. Maar je moet ook kijken naar de lokale ambachten en andere culturele overblijfselen die er in het dorp te zien zijn.
Het dorp is beroemd om zijn 'tuong' sojasaus. Deze wordt gemaakt van mais. Afhankelijk van de temperatuur wordt de tuong 4 tot 5 dagen in vaten, maar het meest gunstige seizoen is in mei en juni. De vaten zie je vaak op een binnenplaats van een woning staan. De dorpsbewoners gebruiken dezelfde handmatige techniek, namelijk regenwater gebruiken.


Mais en de soja-vaten

 

 

 

 

 


Copyright © 2014 - 2021 WINT. All Rights Reserved. | Privacy Policy |