THE
 VIETNAM
 SITE
 

     

ENGLISH   


 DIEN BIEN PHU
  -- Dien Bien Phu
  -- Dien Bien Phu: Bussen
  -- Dien Bien Phu: Hotels
  -- Dien Bien Phu: Map
  -- Dien Bien Phu: Market
  -- Dien Bien Phu: Veldslag
  -- Pha Din Pas
 

 -- Home

 -- De Vietnamezen

 -- Afstandtabel

 -- Ambassade/ Consul NL

 -- Ambassade/ Consul BE

 -- Bussen in Vietnam

 -- Festivals

 -- Grensovergangen

 -- Kaart van Vietnam

 -- Klimaat

 -- Reisdocumenten

 -- Treinen in Vietnam

 -- Vaccinaties
 

  Noord Vietnam

  Hanoi

  Bergvolken N - Vietnam

  Cao Bang

  Cat Ba Island

  Dien Bien Phu

  Duong Lam

  Ha Giang

  Ha Long Bay

  Hai Phong

  Hoa Binh

  Lai Chau

  Lang Son

  Lao Cai

  Mai Chau

  Ninh Binh

  Sapa

  Son La

  Vinh
 

  Centraal Vietnam

  Buon Ma Thuot

  Cham Islands

  Da Nang

  Dak Lak

  Dong Hoi

  Hien Luong Bridge

  Hoi An

  Hu

  Kon Tum

  My Son (tempelcomplex)

  Nha Trang

  Phong Nha - Ke Bang

  Pleiku

  Tuy Hoa

  Quy Nhon

  Vinh Moc (tunnels)
 

  Zuid Vietnam

  Ho Chi Minh City (Saigon)

  Ben Tre

  Can Tho

  Chau Doc

  Con Dao Islands

  Cu Chi (tunnels)

  Dalat

  Drijvende Markten

  Ha Tien - Phu Quoc

  Long Xuyen

  Mekong (fietsen)

  My Tho

  Nam Du Archipel

  Phan Thiet/ Mui Ne

  Phu Quoc Island

  Rach Gia - Phu Quoc

  Vung Tau
 

  Overige

  Parkeren Schiphol

  Vietnamese Loempia's

  Vietnamese Pho

  Vietnamese Cha Ca

  Links

  Contact
 

   

 


 

DE VELDSLAG OM
DIEN BIEN PHU

"Hoewel niet veel van deze plek behouden is gebleven, blijft het een zinvolle plek in Vietnam's geschiedenis. Het uitzicht is fantastisch, met alle grote bomen rondom, hadden we een prachtig uitzicht op de gehele stad. Geen wonder waarom deze heuvel werd beschouwd als een strategische locatie.
We bezochten dit heuvel aan het einde van maart en een maand later zouden er overal bloemen bloeien. Erg spectaculair moet dat zijn!
Hoewel er niet veel informatie wordt gegeven over de strijd en de oorlog, is het nog steeds een leuke plek om te bezoeken en genieten van het uitzicht."


Loopgraven en Krater

          De relatie tussen Vietnam en Frankrijk - gaat terug tot de negentiende eeuw. De invloed in deze regio van Frankrijk werd in deze eeuw steeds verder uitgebreid en uiteindelijk ontstond Indochina (waaronder Vietnam, Cambodja en Laos) samengevoegd tot de Unie van Indochina. Dit samenvoegen van de Franse kolonies gebeurde op 17 oktober van het jaar 1887. Vanaf 6 december 1946 begon de onafhankelijkheidstrijd. Deze oorlog tussen de Vietminh en Franse overheerser duurde uiteindelijk tot het jaar 1954.De Vietminh was een groepering die opstand voerde tegen de Franse koloniale overheersers.

De Vietminh had gedurende de oorlog steeds wat terrein gewonnen en men besloot op 13 maart 1954 een slotoffensief bij het vliegveld van Dien Bien Phu te openen. De slag werd begonnen met artillerievuur met vele slachtoffers aan beide kanten. Door de hevige gevechten werd het laten landen en opstijgen van vliegtuigen steeds moeilijker en gevaarlijker en vanaf 23 maart werden er eigenlijk helemaal geen vluchten vanaf het vliegveld meer gedaan.
Vervolgens ging de oorlog over in soort loopgravenoorlog, waarbij aan beide kanten grote verliezen werden geleden. In eerste instantie schoten de Vietnamezen voornamelijk op de vliegtoestellen van het Franse leger, waardoor de Fransen al vrij snel geen vliegtuigen en helikopters meer konden laten opstijgen.

 


De Loopgraven

Doordat eind april het regenseizoen begon werden de loopgraven en bunkers onbegaanbaar. De Vietnamese soldaten konden zich zo amper meer verschuilen en de Franssen dachten de slag in hun voordeel te kunnen beslissen.
Door het slechte weer waren vele wegen echter onbegaanbaar geworden en hierdoor kon er geen Frans afweergeschut worden aangevoerd vanuit Hanoi. De Vietnamezen konden daardoor toch standhouden en zouden uiteindelijk de beslissende slag winnen. Doordat de Vietnamezen hun luchtafweergeschut met opzet nog niet gebruikt hadden wisten de Fransen niet waar dit geschut stond opgesteld. Bij toeval ontdekten ze de bunker dankzij het vuur van de vijand.
Na 16 dagen en nachten vonden Vietnamese troepen de stenen fundering van de bunker, die was overgebleven van een constructie, die in 1940 door Franse troepen was gebouwd. Gezien dat het de bunkermuur was, brachten Vietnamese troepen daar 970 kg explosief mee en brachten ze op 6 mei 1954 om 20.30 uur tot ontploffing.


De Krater
 

De omgeving van Dien Bien Phu veranderde hierdoor in een grote rookwolk waarbij zon beetje alles aan bunkers en loopgraven kapot ging. Door de verassende aanval konden de Fransen zich niet meer hergroeperen en leden ze steeds grotere verliezen. Tot laat in de middag bleven de gevechten doorgaan maar uiteindelijk vernietigden de Vietnamezen alle posten en bunkers van de Fransen. Uiteindelijk werd de rode Vietnamese vlag boven op de laatste commandopost gehesen en was Dien Bien Phu officieel gevallen.
Wat overbleef was een krater in de grond, waar de ontploffing had plaats gevonden.

 

 


 

 


Copyright 2014 - 2021 WINT. All Rights Reserved. | Privacy Policy |