THE
 VIETNAM
 SITE
 

     

ENGLISH   


  NINH BINH
  -- Ninh Binh
  -- Ninh Binh Bich Dong Pag.
  -- Ninh Binh Bai Dinh Pag.
  -- Ninh Binh Mua Cave
  -- Ninh Binh Tam Coc Mnt.
  -- Ninh Binh Thai Vi Tempel
  -- Cuc Phuong NP
  -- Hoa Lu, oude stad
  -- Trang An Eco
 

 -- Home

 -- De Vietnamezen

 -- Afstandtabel

 -- Ambassade/ Consul NL

 -- Ambassade/ Consul BE

 -- Bussen in Vietnam

 -- Festivals

 -- Grensovergangen

 -- Kaart van Vietnam

 -- Klimaat

 -- Reisdocumenten

 -- Treinen in Vietnam

 -- Vaccinaties
 

  Noord Vietnam

  Hanoi

  Bergvolken N - Vietnam

  Cao Bang

  Cat Ba Island

  Dien Bien Phu

  Duong Lam

  Ha Giang

  Ha Long Bay

  Hai Phong

  Hoa Binh

  Lai Chau

  Lang Son

  Lao Cai

  Mai Chau

  Ninh Binh

  Sapa

  Son La

  Vinh
 

  Centraal Vietnam

  Buon Ma Thuot

  Cham Islands

  Da Nang

  Dak Lak

  Dong Hoi

  Hien Luong Bridge

  Hoi An

  Huť

  Kon Tum

  My Son (tempelcomplex)

  Nha Trang

  Phong Nha - Ke Bang

  Pleiku

  Tuy Hoa

  Quy Nhon

  Vinh Moc (tunnels)
 

  Zuid Vietnam

  Ho Chi Minh City (Saigon)

  Ben Tre

  Can Tho

  Chau Doc

  Con Dao Islands

  Cu Chi (tunnels)

  Dalat

  Drijvende Markten

  Ha Tien - Phu Quoc

  Long Xuyen

  Mekong (fietsen)

  My Tho

  Nam Du Archipel

  Phan Thiet/ Mui Ne

  Phu Quoc Island

  Rach Gia - Phu Quoc

  Vung Tau
 

  Overige

  Parkeren Schiphol

  Vietnamese Loempia's

  Vietnamese Pho

  Vietnamese Cha Ca

  Links

  Contact
 

   

 


 

CUC PHUONG
National Park

"Voor het bezoek heb je minstens een fiets, of een brommer nodig. Er is een goede verharde weg door het park. Entree is 40.000 Dong. Om de trekking naar de oude boom te doen, moet je door het park rijden. Dat alleen is heel mooi, al die geluiden, prachtige bloemen en vlinders. De trekking naar de oude boom, 6 km, is mooi. Het is lekker klimmen en dalen. Zeker de moeite waard. Je hebt geen gids nodig. Het bezoek aan de prehistorische grot is ook de moeite waard. Het bezoek aan de primaten en de schildpadden was leuk, maar erg snel en kort."


De ingang

          Cuc Phuong National Park - is het oudste nationale park van Vietnam. Het werd in 1962 al opgericht. Het is een goed bewaard gebleven regenwoud met een bedreigde dierenopvang voor apen en schildpadden. De apen worden soms in beslag genomen als ze illegaal verhandeld dreigen te worden, andere zijn verlaten door hun moeder. Er zitten soms zeldzame apen bij zoals Delacourís Langour-apen. Schildpadden worden opgevangen, omdat ze anders in de soep verdwijnen, want schildpaddensoep wordt gezien als een delicatesse. De dierenopvang is bij de ingang van het park en kun je dus niet missen. Hier zijn ook enkele restaurants, lodges en een Visitor Information Centre, waar je een gids kunt huren.
Bij de ingang start ook het pad, dat 6 ŗ 7 kilometer lang is. Het pad gaat door het regenwoud, langs lianen en een 1000 jaar oude boom, de "Big Tree". De gemiddelde hoogte van de bomen is hier 50 - 80 meter. Als je wilde dieren wilt zien, moet je een nachtwandeling maken.

Voor een groot deel bestaat het park uit tropisch regenwoud, waar je over goed onderhouden paden kunt wandelen. Soms zijn deze paden geasfalteerd, want ook in het park woont ook de Muong. Je kunt hier zelfs overnachten in guesthouse, bungalow of een paalwoning.
Het park ligt niet ver van Ninh Binh, dus ook hier tref je prachtig gevormde kalkstenen bergen aa,n die majestueus omhoog rijzen. Er zijn ook groene rijstterrassen en traditionele paalwoningen van de Muong bergstam.

Het landschap is grotendeels een dicht regenwoud. Het is het leefgebied van een aantal meest zeldzame dier- en plantensoorten van AziŽ. Het is dan ook geen wonder, dat onderzoekers, natuurliefhebbers en natuurbeschermers zowel zich aangetrokken voelen tot deze uithoek van de wereld.

 


Waterval in het park

De flora en fauna is indrukwekkend. Er leven veel dieren in het park, waaronder het gevlekte luipaard, Delacourís Langour-apen, civetkatten en de zwarte beer (honingbeer of zonnebeer). Er zeldzame planten, waaronder diverse orchideeŽnsoorten, maar er zijn ook 336 gedocumenteerde vogelsoorten. Bezoekers in april en mei hebben de kans om letterlijk duizenden levendige vlinders te zien.
In de grotten van het Cuc Phuong Park zijn nog waardevolle overblijfselen te zien van de bevolking, die hier duizenden jaren geleden woonden. Je kunt o.a. rotsschilderingen zien en een versteende zeereptiel, waarvan men vermoedt dat deze 200-230 miljoen geleden geleefd heeft.
Er zijn resten van prehistorische mensen gevonden, die 7500 jaar geleden in de grotten van de vele bergen woonden. In vroeger tijden was Cuc Phuong de thuisbasis van de Muong bergstam. De Muong wonen tot op heden in verspreide dorpen aan de rand van het park. Als je deze gemeenschappen bezoekt, zie je nog steeds hun traditionele paalwoningen, waterraderen, bamboe vlotten en weefgetouwen voor brokaat.

Goede wandelschoenen worden aanbevolen, want het kan wel eens glad zijn door regenval. Het is ook raadzaam om een fles water mee te nemen, want de wandeling kan vermoeiend zijn. Er zijn stenen tafels, verspreid langs de weg, waar je kunt rusten of iets kunt opeten. Als je meerdere dagen blijft, neem dan een bestrijdingsmiddel tegen de muggen mee.

Als je niet geÔnteresseerd bent in op en neer over de heuvels te wandelen, is een bezoek aan het opvangcentrum voor apen en schildpadden een goed alternatief.
De beste tijd om het park te bezoeken, is tijdens het droge seizoen, van november tot februari.


Delacourís Langour-aap

 

Uit een reisverslag:

"Het is een uurtje rijden (met auto) vanaf Ninh Binh en je waant je echt weer midden in de natuur. Je kan eerst een bezoek brengen aan de apen- en schildpaddenopvang en daarna (met scooter of auto) 20 km verder rijden naar het trekkingpunt waar je een mooie route kan bewandelen. Soms veel klimmen, maar goed te doen.
Helaas geen wilde dieren gezien, maar het park is schitterend! Vergeet ook vooral niet tijdens de rondleiding de opvangcentra te steunen: zij doen ontzettend goed werk en beschermen uitstervende rassen."

 

 


Copyright © 2014 - 2021 WINT. All Rights Reserved. | Privacy Policy |