THE
 VIETNAM
 SITE
 

     

ENGLISH   


  HO CHI MINH CITY/ SAIGON
  -- Ho Chi Minh City (HCMC)
  -- HCMC: Highlights
  -- HCMC: Backpack Street
  -- HCMC: B.Thanh Markt
  -- HCMC: Binh Tay Markt
  -- HCMC: Bitexco Tower
  -- HCMC: Bus Stations
  -- HCMC: Chinatown
  -- HCMC: Tunnelcomplex
  -- HCMC: Drijvnd Tempel
  -- HCMC: Ferry - Vung Tau
  -- HCMC: Fito Museum
  -- HCMC: G. Lam Pagode
  -- HCMC: Goodnight Saigon
  -- HCMC: Hotels
  -- HCMC: Jade Pagode
  -- HCMC: Map
  -- HCMC: Notre Dame
  -- HCMC: Park 23 sept.
  -- HCMC: Pretpark
  -- HCMC: Tunnelcomplex
  -- HCMC: War Museum
  -- HCMC: Xa Loi Pagode
 

 -- Home

 -- De Vietnamezen

 -- Afstandtabel

 -- Ambassade/ Consul NL

 -- Ambassade/ Consul BE

 -- Bussen in Vietnam

 -- Festivals

 -- Grensovergangen

 -- Kaart van Vietnam

 -- Klimaat

 -- Reisdocumenten

 -- Treinen in Vietnam

 -- Vaccinaties
 

  Noord Vietnam

  Hanoi

  Bergvolken N - Vietnam

  Cao Bang

  Cat Ba Island

  Dien Bien Phu

  Duong Lam

  Ha Giang

  Ha Long Bay

  Hai Phong

  Hoa Binh

  Lai Chau

  Lang Son

  Lao Cai

  Mai Chau

  Ninh Binh

  Sapa

  Son La

  Vinh
 

  Centraal Vietnam

  Buon Ma Thuot

  Cham Islands

  Da Nang

  Dak Lak

  Dong Hoi

  Hien Luong Bridge

  Hoi An

  Hué

  Kon Tum

  My Son (tempelcomplex)

  Nha Trang

  Phong Nha - Ke Bang

  Pleiku

  Tuy Hoa

  Quy Nhon

  Vinh Moc (tunnels)
 

  Zuid Vietnam

  Ho Chi Minh City (Saigon)

  Ben Tre

  Can Tho

  Chau Doc

  Con Dao Islands

  Cu Chi (tunnels)

  Dalat

  Drijvende Markten

  Ha Tien - Phu Quoc

  Long Xuyen

  Mekong (fietsen)

  My Tho

  Nam Du Archipel

  Phan Thiet/ Mui Ne

  Phu Quoc Island

  Rach Gia - Phu Quoc

  Vung Tau
 

  Overige

  Parkeren Schiphol

  Vietnamese Loempia's

  Vietnamese Pho

  Vietnamese Cha Ca

  Links

  Contact
 

   

 


 

CU CHI
(Tunnelcomplex)

"Onder de grond bevinden zich werk- en recreatieruimtes, een veldhospitaal, een wapenmagazijn, de commandoruimte en de keuken. Via een ingenieus bedacht 4-kamer systeem werd de rook van de keuken afgevoerd. Boven de grond werden de schoorstenen gecamoufleerd met nep-termietenheuvels met er omheen zeepjes, zodat ook de geur werd gemaskeerd. Dit alles om te voorkomen dat de tunnels door de Amerikanen werden ontdekt."


De ingang naar de tunnels

          Cu Chi - is een voorstadje van Ho Chi Minh City op ongeveer 40 km afstand. De Cu Chi Tunnels zijn een uitgebreid, ondergrondse complex, dat uit 250 km tunnels en ruimtes onder de stad bestaat.
De tunnels werden gegraven met eenvoudige hulpmiddelen en blote handen tijdens de Franse bezetting in de jaren 1940 en verder uitgebreid tijdens de Vietnamoorlog in de jaren 1960. De ondergrondse gangen boden bescherming tegen de Amerikaanse soldaten, ondanks alle bomaanslagen op hun stad. De mensen van Cu Chi waren in staat om hun leven te blijven onder de grond, waar ze sliepen, aten, aanvallen planden, zieken genazen, en onderwijs gaven aan kinderen. Sommigen trouwen er zelfs en er werden kinderen geboren. Maar...... meer dan 10.000 verloren hier hun leven.

 


Er zijn bij Cu Chi twee plaatsen, waar je ondergronds kunt gaan: Ben Dinh and Ben Duoc. Het verschil tussen Ben Dinh en Ben Duoc is dat de tunnels van Ben Dinh speciaal gemaakt zijn voor toeristen en nooit ècht deel uitmaakte van het tunnelnetwerk. De reden, dat men voor Ben Dinh kiest, is dat de meeste toeristen iets groter zijn dan de gemiddelde Vietnamees. Naar Ben Duoc gaan alle Vietnamese locals. Het ligt ook iets verder van Ho Chi Minh City in vergelijking met Ben Dinh, maar Ben Duoc maakte wèl deel uit van het werkelijke netwerk van tunnels.

Als je Hi Chi Minh City verblijft en te voet de stad verkent, kom je ene na het andere reisbureautje tegen, dat een halve dagtrip naar het tunnelcomplex organiseert.
Er vertrekken dagelijks veel bussen naar het tunnelcomplex. De prijs is goed: reken op zo'n 5 dollar per excursie, inclusief de gids, die wel of geen Engels spreekt. Je moet dan nog wel een toegangsprijs van ca. 4,5 dollar. De gidsen willen nog wel eens tot haast aanmanen. Zeg gewoon tegen de gids, dat je nog niet klaar bent. Neem de tijd en laat je niet opjagen.
De halve dagtocht vertrekt om 08.00 uur en is om 14.00 uur terug in Ho Chi Minh City. Je wordt weer afgezet bij het reisbureau, waar je bent opgestapt, of bij het War Remnants Museum. Dat is niet ver van het centrum en misschien een mooie gelegenheid om het museum te bezoeken.

 


Smalle, lage tunnels

Ben Duoc ligt verder van Ho Chi Minh City af, reken op ongeveer 30 minuten extra reistijd. Aangezien de meeste groepsreizen naar Ben Dinh gaan, is deze plek zelden druk, maar je moet een auto met chauffeur regelen. Dit is een "private tour" en kost $ 45- $ 75 voor een halve dag met chauffeur. De prijzen zijn afhankelijk van de grootte van het voertuig. Je kunt ook een motorfiets huren, als je niet van plan bent om het openbaar vervoer te gebruiken. Het complex is te bereiken met bus 13 en 79. Bus 79 stopt voor de ingang van het gangencomplex.
De rit van het centrum van HCMC duurt met de auto ongeveer 1,5 - 2 uur afhankelijk van het verkeer. De tunneltour duurt ongeveer 45-60 minuten. De Ben Duoc tempel is ook onderdeel tour. Deze kun je afzonderlijk bezoeken. Er zijn aantrekkelijke restaurantjes bij de rivier.
Er zijn vier afzonderlijke tunnel segmenten om doorheen te kruipen en er zijn voorbeelden van ondergrondse slaapruimtes, medische- en commandoposten. De tunnels zijn de oorspronkelijke tunnels, waarvan de ingang is versterkt voor de veiligheid. De gangen zijn vrij smal en laag. De gidsen laten je niet binnen laten, als je ongeschikt of te groot bent. Het ticket office beschikt ook over twee Vietcong-strijders. Breng insectenwerende middelen mee, als je de film in de schuur wilt zien, want er zijn in de omliggende jungle veel muggen.

 

Ben Dinh is de meest toeristische tunnelcomplex en je zult in goed gezelschap zijn, want dit is de plaats waar de meeste groepsreizen naar toe gaan. Het kan zeer druk zijn. Realiseer je wel, dat dit tunnelcomplex speciaal gemaakt en vergroot is voor toeristen. Deze tunnels maakten nooit deel uit van de echte netwerk, zoals hierboven in Ben Duoc. Neem ook een insectenwerend middel mee en houd er ook rekening, dat er vleermuizen in sommige tunnels kunnen zijn. Zij rusten of slapen, dus als je gebeten of gekrabd wordt door een vleermuis, moet je snel naar een ziekenhuis, want vleermuizen kunnen drager zijn van hondsdolheid.


Het gangenstelsel

 

 

 


Copyright © 2014 - 2021 WINT. All Rights Reserved. | Privacy Policy |