THE
 VIETNAM
 SITE
 

     

ENGLISH   


  CON DAO ISLANDS
  -- Con Dao: the Islands
  -- Con Dao: Con Son Town
  -- Con Dao: Airport
  -- Con Dao: Bay Canh
  -- Con Dao: Ben Dam
  -- Con Dao: Dam Trau Beach
  -- Con Dao: Gevangenis
  -- Con Dao: Hotels
  -- Con Dao: Map
  -- Con Dao: Museum
  -- Con Dao: Nui Mot Pag
 

 -- Home

 -- De Vietnamezen

 -- Afstandtabel

 -- Ambassade/ Consul NL

 -- Ambassade/ Consul BE

 -- Bussen in Vietnam

 -- Festivals

 -- Grensovergangen

 -- Kaart van Vietnam

 -- Klimaat

 -- Reisdocumenten

 -- Treinen in Vietnam

 -- Vaccinaties
 

  Noord Vietnam

  Hanoi

  Bergvolken N - Vietnam

  Cao Bang

  Cat Ba Island

  Dien Bien Phu

  Duong Lam

  Ha Giang

  Ha Long Bay

  Hai Phong

  Hoa Binh

  Lai Chau

  Lang Son

  Lao Cai

  Mai Chau

  Ninh Binh

  Sapa

  Son La

  Vinh
 

  Centraal Vietnam

  Buon Ma Thuot

  Cham Islands

  Da Nang

  Dak Lak

  Dong Hoi

  Hien Luong Bridge

  Hoi An

  Hué

  Kon Tum

  My Son (tempelcomplex)

  Nha Trang

  Phong Nha - Ke Bang

  Pleiku

  Tuy Hoa

  Quy Nhon

  Vinh Moc (tunnels)
 

  Zuid Vietnam

  Ho Chi Minh City (Saigon)

  Ben Tre

  Can Tho

  Chau Doc

  Con Dao Islands

  Cu Chi (tunnels)

  Dalat

  Drijvende Markten

  Ha Tien - Phu Quoc

  Long Xuyen

  Mekong (fietsen)

  My Tho

  Nam Du Archipel

  Phan Thiet/ Mui Ne

  Phu Quoc Island

  Rach Gia - Phu Quoc

  Vung Tau
 

  Overige

  Parkeren Schiphol

  Vietnamese Loempia's

  Vietnamese Pho

  Vietnamese Cha Ca

  Links

  Contact
 

   

 


 

Con Dao Gevangenis

"Misschien ook weer niets voor een vakantie. Al dat zinloos leed wat mensen elkaar aan doen. Hoe barbaars het volk was, dat hier de lakens kwam uit delen in een land dat niet het hunne was. Waanzin, maar misschien moet je toch gaan kijken, Maar....... het maakt je blik op de mensheid er niet beter op.
Opdat we mogen leren."


Ingang van de gevangenis

          De Con Dao-gevangenis - werd door Franse kolonisten in 1896 gebouwd om degenen die als bijzonder gevaarlijk werden beschouwd voor de koloniale regering op te sluiten. Het werd “een hel op aarde”. Totaal anders dan het vredige en vredige landschap van Con Dao tegenwoordig, was de gevangenis in het verleden de plaats waar een groot aantal patriotten de wrede en onmenselijke martelingen van de Amerikanen en Franse kolonisten ondergingen.
Daarom is een bezoek aan de historische gevangenis Con Dao in Vietnam absoluut een must, omdat het je het uithoudingsvermogen en de onverzettelijkheid van de Vietnamezen en de meest vreselijke uitwassen van het oorlogstijdperk laat zien.

Het gevangeniscomplex is opgesplitst in verschillende locaties, zoals: Phu Son Gevangenis, Phu Hai Gevangenis, Phu Tho Kamp, Phu Hung Kamp, Separated Cow Shed, Phu An Kamp, Amerikaanse Tijgerkooien, Phu Binh Kamp, Franse Tijgerkooien, Phu Tuong Kamp, Phu Phong en de niet-voltooide gevangenis nr. 9. Het Con Dao-gevangeniscomplex gedurende twee perioden onder het Franse kolonialisme en het Amerikaanse imperialisme had 127 ziekenhuizen, 42 cellen en 504 "tijgerkooien".
De tijgerkooien, gebouwd door de Fransen in het gevangeniskamp Phu Tuong, hadden een oppervlakte van 5475 vierkante meter.

 

De naam van die cellen zegt veel; het lijkt veel op een kooi, waar tijgers in werden vastgehouden. Er waren 120 tijgerkooien, die zijn opgesplitst in twee rijen met een dak van tralies. Tegenwoordig worden etalagepoppen in een aantal tijgerkooien geplaatst om de vreselijke omstandigheden te laten zien, waarin de gevangenen doodgemarteld werden. De bekendste plaats in de gevangenis is het gebied van de "tijgerkooien".


De tijgerkooien

De Amerikaanse tijgerkooien zijn in 1971 gebouwd en worden ook wel het Phu Binh Camp (of Kamp 7) genoemd. Het was tegelijkertijd een gloednieuw gevangenissysteem met een oppervlakte van 25 788 vierkante kilometer. De gevangenis bestaat uit acht zones van A tot H met 384 cellen.
Afgezien van de zones waar gevangenen de fysieke en psychologische pijn zouden lijden, legden de vijanden ook de straf van dwangarbeid op hen toe; en de typische vorm was de kelder voor het doppen van rijst. Bij deze straf werden de gevangenen gedwongen de zware maalmolen in de hete, vuile en verstikkende sfeer van de kelder te duwen. Terwijl de gevangenen altijd hard aan het werk waren, gebruikten ze hun zweep nog steeds om ze te martelen.


We kijken naar beneden in de tijgerkooi

In juli 1970 bezochten twee vertegenwoordigers van het Amerikaanse Congres. Toen de delegatie in de gevangenis aankwam, weken ze af van de geplande rondleiding. Ze liepen rond met een kaart die was getekend door een voormalige gedetineerde.
De kaart leidde naar de deur van een gebouw, dat van binnenuit werd geopend door een bewaker, toen hij de mensen buiten de deur hoorde praten. Binnen ontdekten ze dat gevangenen vastzaten in krappe "tijgerkooien". Gevangenen begonnen om water te schreeuwen, toen de delegatie binnenkwam. Ze hadden zweren en blauwe plekken en sommigen waren verminkt. Harkin maakte foto's van wat hij zag. De foto's zijn op 17 juli 1970 gepubliceerd in het tijdschrift Life. Zo kwam de wereld alles te weten over deze gevangenis.

 

Tegenwoordig is de Con Dao-gevangenis open voor bezoekers en erkend als een speciale en belangrijke nationale historische plek. Met onvergeeflijke bewijzen over de misdaad van de Fransen en Amerikanen, die zij in het verleden hebben begaan, is Con Dao Gevangenis de plek waar steeds meer bezoekers komen om de meedogenloosheid van kolonialisme en imperialisme te laten zien en te begrijpen.


Wreedheden

 


Copyright © 2014 - 2021 WINT. All Rights Reserved. | Privacy Policy |