THE
 VIETNAM
 SITE
 

     

ENGLISH   


  CHAU DOC
  -- Chau Doc
  -- Chau Doc Hotels
  -- Chau Doc Map
  -- Ba Chua Xu tempel
 

 -- Home

 -- De Vietnamezen

 -- Afstandtabel

 -- Ambassade/ Consul NL

 -- Ambassade/ Consul BE

 -- Bussen in Vietnam

 -- Festivals

 -- Grensovergangen

 -- Kaart van Vietnam

 -- Klimaat

 -- Reisdocumenten

 -- Treinen in Vietnam

 -- Vaccinaties
 

  Noord Vietnam

  Hanoi

  Bergvolken N - Vietnam

  Cao Bang

  Cat Ba Island

  Dien Bien Phu

  Duong Lam

  Ha Giang

  Ha Long Bay

  Hai Phong

  Hoa Binh

  Lai Chau

  Lang Son

  Lao Cai

  Mai Chau

  Ninh Binh

  Sapa

  Son La

  Vinh
 

  Centraal Vietnam

  Buon Ma Thuot

  Cham Islands

  Da Nang

  Dak Lak

  Dong Hoi

  Hien Luong Bridge

  Hoi An

  Hué

  Kon Tum

  My Son (tempelcomplex)

  Nha Trang

  Phong Nha - Ke Bang

  Pleiku

  Tuy Hoa

  Quy Nhon

  Vinh Moc (tunnels)
 

  Zuid Vietnam

  Ho Chi Minh City (Saigon)

  Ben Tre

  Can Tho

  Chau Doc

  Con Dao Islands

  Cu Chi (tunnels)

  Dalat

  Drijvende Markten

  Ha Tien - Phu Quoc

  Long Xuyen

  Mekong (fietsen)

  My Tho

  Nam Du Archipel

  Phan Thiet/ Mui Ne

  Phu Quoc Island

  Rach Gia - Phu Quoc

  Vung Tau
 

  Overige

  Parkeren Schiphol

  Vietnamese Loempia's

  Vietnamese Pho

  Vietnamese Cha Ca

  Links

  Contact
 

   

 


 

LAO CAI
Ba Chua Xu tempel

"Vanuit de grote stad Hanoi neem ik in de avond de nachttrein naar Lao Cai. In de nachttrein had ik een slaapplaats in een coupé van vier. Het is best comfortabel reizen. Als ik wakker wordt ben ik al bijna in Lao Cai. Mijn privé chauffeur staat me al op te wachten maar eerst is er tijd voor een lekker ontbijtje. Een uurtje of vier is het vervolgens rijden naar het dorpje Can Cau."  


De tempel

          De tempel van Ba Chua Xu, - is een beschermgodin. De tempel werd in 1820 gebouwd aan de voet van de Sam-berg, ten westen van de stad Chau Doc. Volgens de legende vonden dorpelingen in het begin van de 19e eeuw in het bos een standbeeld van een dame uit de 6e eeuw. Ter ere van haar werd een tempel gebouwd in de hoop dat ze de mensen een beter leven en een overvloedige oogst zou brengen.
De tempel is gebouwd volgens het Chinese karakter "quoc" met vier daken van blauwe tegels. In de tempel staat een vereerd marmeren beeld van Ba Chua, wat 'landdame' betekent. Aanbidders raken haar beeld aan en vragen om haar bescherming en zegen. Jaarlijks wordt een geweldig festival gehouden van 23 tot 27 van de vierde maanmaand, waarbij de 25e dag de belangrijkste is.

Volgens de legende was Ba Chua Xu een jong meisje dat honderden jaren geleden werd doodgescheurd. Na haar dood helpt haar heilige ziel de goede dorpelingen en kastijdt ze de slechte. Om haar dankbaarheid te betuigen, noemen dorpelingen haar Ba Chua Xu en hebben ze in de vierde maanmaand festivals gehouden om haar te aanbidden en te bidden voor een goede gezondheid en een beter leven. Op deze dagen kiezen mensen zeven jongens en negen meisjes die maagd zijn om een draagstoelritueel naar haar beeld te dragen. Ze baden haar beeld en geven haar een nieuw kostuum. Er zijn ook traditionele muziekuitvoeringen om haar ziel te dienen.

 


De processie

Het festival omvat vijf grote rituelen: het baden van het Ba Chua Xu-beeld, de Thoai Ngoc Hau-parade, Tuc Yet, Xay Chau en Chanh Te.

Het baden van het Ba Chua Xu-beeld
Het ritueel begint om middernacht op 24 ste wanneer het beeld van Ba Chua Xu wordt schoongemaakt met kruidenwater. De oudere vrouwen in het dorp trekken Ba Chua Xu ook een nieuwe kleren aan. De oude mantel wordt in kleine stukjes gesneden en vervolgens afgeleverd bij festivalbezoekers en deze stukjes worden beschouwd als geluksbrengers. Dit ritueel duurt normaal gesproken ongeveer een uur.

Thoai Ngoc Hau parade
Het ritueel begint op dezelfde dag om 15.00 uur met het baden van het Ba Chua Xu-beeld. Mensen van het dorpscommissie zijn in traditionele outfits en beginnen de ceremonie in het Thoai Ngoc Hau Mausoleum en laten de heilige plaquettes van Thoai Ngoc Hau, Lady Truong Thi Miet en Village Committee paraderen naar de tempel van Ba Chua Xu. Dit ritueel toont de dankbaarheid van de lokale bevolking aan Thoai Ngoc Hau, die een belangrijke rol had gespeeld in de geschiedenis van de regio.

Tuc Toch ritueel Het ritueel begint om middernacht van 25 th en gaat door in de vroege ochtend van de volgende dag. Leden van het dorpscommissie in formele outfit staan in twee rijen voor het standbeeld van Ba Chua Xu. Er is een wit varken in zijn geheel gebraden, een bord varkensbloed met wat varkenshaar, een dienblad met kleefrijst, een dienblad met fruit, een dienblad met areca en betel en een gerecht met rijst en zout. De meester van het ritueel verbrandt de wierook op het altaar, gevolgd door wijn en thee, een aanroepende toespraak en het branden van votiefpapieren.

Xay Chau-ritueel
Het ritueel begint na Tuc Yet. Om dit ritueel uit te voeren wordt er een trommel voor het altaar geplaatst. De meester van het ritueel houdt twee drumsticks voor zijn ogen en begint te bidden. Hij doopt ook een wilgentak in een kom met water en sprenkelt het water om hem heen. Om het ritueel af te maken, speelt de meester op de trommel en begint te zingen. Het is tijd voor de uitvoering van "hat boi" (een soort klassieke opera).

Chanh Te ritueel
Het ritueel vindt plaats in vier uur in de ochtend van 26 ste . Het hele proces is vergelijkbaar met het Tuc Yet-ritueel. In de middag van 27 ste worden alle plaquettes teruggebracht naar het Thoai Ngoc Hau Mausoleum, wat het einde markeert van het Ba Chua Xu Festival.

Tijdens het festival komt het gebied rond het heiligdom tot leven met markten en entertainment, waaronder "cai luong" (een soort klassieke opera), wedstrijden voor schoonheidskoninginnen, diavoorstellingen, magische acts, een huis van gruwelen, karate, gokken, restaurants, cafés, bars , en een populaire bijzaak van dansende crossdressers die eind jaren negentig verboden was. Het Ba Chua Xu-heiligdom is de meest populaire religieuze plaats in Zuid-Vietnam.

 


De Ceremonie
 

 


 


Copyright © 2014 - 2021 WINT. All Rights Reserved. | Privacy Policy |