THE
 VIETNAM
 SITE
 

     

ENGLISH   


  CHAU DOC
  -- Chau Doc
  -- Chau Doc Hotels
  -- Chau Doc Map
  -- Ba Chua Xu tempel
 

 -- Home

 -- De Vietnamezen

 -- Afstandtabel

 -- Ambassade/ Consul NL

 -- Ambassade/ Consul BE

 -- Bussen in Vietnam

 -- Festivals

 -- Grensovergangen

 -- Kaart van Vietnam

 -- Klimaat

 -- Reisdocumenten

 -- Treinen in Vietnam

 -- Vaccinaties
 

  Noord Vietnam

  Hanoi

  Bergvolken N - Vietnam

  Cao Bang

  Cat Ba Island

  Dien Bien Phu

  Duong Lam

  Ha Giang

  Ha Long Bay

  Hai Phong

  Hoa Binh

  Lai Chau

  Lang Son

  Lao Cai

  Mai Chau

  Ninh Binh

  Sapa

  Son La

  Vinh
 

  Centraal Vietnam

  Buon Ma Thuot

  Cham Islands

  Da Nang

  Dak Lak

  Dong Hoi

  Hien Luong Bridge

  Hoi An

  Hué

  Kon Tum

  My Son (tempelcomplex)

  Nha Trang

  Phong Nha - Ke Bang

  Pleiku

  Tuy Hoa

  Quy Nhon

  Vinh Moc (tunnels)
 

  Zuid Vietnam

  Ho Chi Minh City (Saigon)

  Ben Tre

  Can Tho

  Chau Doc

  Con Dao Islands

  Cu Chi (tunnels)

  Dalat

  Drijvende Markten

  Ha Tien - Phu Quoc

  Long Xuyen

  Mekong (fietsen)

  My Tho

  Nam Du Archipel

  Phan Thiet/ Mui Ne

  Phu Quoc Island

  Rach Gia - Phu Quoc

  Vung Tau
 

  Overige

  Parkeren Schiphol

  Vietnamese Loempia's

  Vietnamese Pho

  Vietnamese Cha Ca

  Links

  Contact
 

   

 


 

Chau Doc

"Enfin, we waren vroeg wakker, doordat in de straten van Chau Doc op de eerste dag van het nieuwe jaar vanaf half vijf opgewekte stemmen en muziek klonken, uit luidsprekers. Wat er gezegd werd, konden wij natuurlijk niet verstaan, maar het klonk als collectieve ochtendgymnastiek.
Een karig ontbijt, maar met een mooi uitzicht op de rivier. De reisleider geeft ons twee formulieren, die moeten worden ingevuld, om Vietnam uit te komen en om Cambodje in en weer uit te komen".


Straatbeeld Chau Doc

          Chau Doc (midden in de Mekong Delta) - ligt langs de oevers van de Hau Giang Rivier (of Bassac Rivier) en ziet in de loop van het jaar tal van reizigers voorbij trekken, die van of naar Cambodja reizen. Het is sympathieke stadje met significante Chinese, Cham en Khmer gemeenschappen. Dit is duidelijk te zien aan de moskeeën, tempels, kerken en de nabijgelegen bedevaartsoorden. Chau Doc is een belangrijke voor grensovergang naar Cambodja na een reis in Vietnam.

 

Chau Doc is een mooi, klein stadje waar u de boot naar Phnom Phen nemen. De markt van Chau Doc is één van de meest levendige en kleurrijke in de Mekong Delta. Het is de plek, waar de lokale bevolking hun boodschappen doet. Er is ook een enorme variatie van kruiden, fruit en verse vis. Je kunt hier ook heerlijke lokale specialiteiten kopen, zoals gegrilde kleefrijst gevuld met banaan en andere lekkernijen. De verkopers zijn niet opdringerig, zoals veel van de andere markten. De vrouwen van de markt maken het tot één van de vriendelijkste markten.
Deze markt is zeker een bezoekje waard om het alledaagse leven van de inwoners van Chau Doc te zien. Je kunt hier alles vinden, wat je nodig hebt. Aan het einde van de markt bevindt zich een interessante tempel. Het is de Chau Phu tempel. Hier kun je een kijkje in deze tempel nemen. Het is er kleurrijk met spandoeken en zijden gordijnen. Het is er rustig met slechts enkele locals, die bidden en wierook branden. Er zijn speciale altaren voor vrouwen en mannen. Ho Chi Minh heeft zijn eigen plaats op één van de altaren. Bezoekers tonen hun respecteert aan hem door wierook te branden.


De overdekte markt

 

Een wandeling langs de rivier is zeker de moeite waard. Je zult veel jonge mensen tegenkomen, die staan te popelen (maar ze zijn ook een beetje verlegen) om met je in gesprek te komen. Zo'n wandeling is de moeite waard na een ochtend afdingen op de kleurrijke markt van Chau Doc.

De omgeving van Chau Doc is de plaats, waar sommige groepen van de islamitische Cham zich in de 18e eeuw vestigden, nadat ze uit Midden- en Zuid Vietnam werden verdreven door de toenmalige Vietnamezen. Daar gingen wel enkele oorlogen in verschillende eeuwen aan vooraf (andere Cham clans vestigden zich in Cambodja - Kompong Cham betekent 'Cham Landing" - Maleisië en op het Chinese eiland Hainan).
Aan de overkant van de rivier leven nog enkele Cham gemeenschappen, die je kunt bezoeken.

 

Op 7 km afstand van het centrum van Chau Doc vind je de berg Sam (Sam Mountain). Dit is een heilige heuvel van 230 meter hoogte. Het is de enige heuvel in de omgeving en deze is vol met tempels en pagodes, zowel aan de voet van de heuvel, als bovenop. De weg naar de berg is kronkelig en gaat over slecht asfalt. Het uitzicht vanaf de top (1 uur klim) is super.
Dit is een geweldige plek van waaruit duizenden hectare van rijstvelden in de Mekong Delta kunt volgen. Er is niet veel op de boven op de berg. Er is slechts een klein tempeltje, geen restaurant of souvenirwinkeltje. Het uitzicht over de vlakke, platte land is spectaculair. Je kunt zien, hoe dorpen gebouwd zijn op verhoogde gedeeltes ( soort terpen), die overstromingen moeten voorkomen. Je krijgt een "helicopter view" over de delta van de Mekong.


De Ba Chua Xu Tempel


De Ba Chua Xu Tempel bevindt zich aan de voet van Sam Mountain. De tempel werd gebouwd in 1820 volgens de legende. In de vroege jaren 1800 vond de lokale bevolking in het bos een vrouwelijke standbeeld gemaakt van marmer. Zij beschouwden haar als hun "country lady". Ze noemden haar Ba Chua Xu. Zij bouwden de tempel om de dame te aanbidden in de hoop dat ze hen grotere gewassen, gelukkiger en rijker leven zou brengen.
Men beschouwt haar als de beschermgodin van het zakenleven, gezondheid en een beschermer van de Vietnamese grens.

 

Het vogelreservaat "Tra Su" ligt op ongeveer 23 km van Chau Doc en het bestaat uit een beschermd bos van Kajeput bomen en moeras, waar een grote verscheidenheid aan vogels leven, zoals ooievaars, reigers, aalscholvers, pauwen en waterhanen. Een boottocht door het vogelreservaat in combinatie met een wandeling naar een uitkijktoren duurt een paar uur en kost ongeveer $ 7 per persoon. Zelfs als je niet een vogelliefhebber bent, zul je waarschijnlijk genieten van dit waterrijke wonderland met zijn enorme waterlelies en met mos gehulde bomen.

 
Kajeput bomen:   Kajeput is een aromatische boom afkomstig uit India, waarvan de witte schors gemakkelijk afpelt. De naam Kajeput is afkomstig van het Maleis en betekent witte boom. Deze sterke robuuste boom groeit in het wild in het Verre Oosten, Indonesië en Australië. Deze boom behoort tot het geslacht van de Maleleuca en de familie van de Myrtaceae een familie van bomen en planten zeer nuttig in de aromatherapie. De Kajeput lijkt goed op de tea-tree en de niaouli maar is eenvoudiger in gebruik gezien de essentiële olie zeer zacht is.

 Copyright © 2014 - 2021 WINT. All Rights Reserved. | Privacy Policy |