THE
 VIETNAM
 SITE
 

     

ENGLISH   

 
 
 

 -- Home

 -- De Vietnamezen

 -- Afstandtabel

 -- Ambassade/ Consul NL

 -- Ambassade/ Consul BE

 -- Bussen in Vietnam

 -- Festivals

 -- Grensovergangen

 -- Kaart van Vietnam

 -- Klimaat

 -- Reisdocumenten

 -- Treinen in Vietnam

 -- Vaccinaties
 

  Noord Vietnam

  Hanoi

  Bergvolken N - Vietnam

  Cao Bang

  Cat Ba Island

  Dien Bien Phu

  Duong Lam

  Ha Giang

  Ha Long Bay

  Hai Phong

  Hoa Binh

  Lai Chau

  Lang Son

  Lao Cai

  Mai Chau

  Ninh Binh

  Sapa

  Son La

  Vinh
 

  Centraal Vietnam

  Buon Ma Thuot

  Cham Islands

  Da Nang

  Dak Lak

  Dong Hoi

  Hien Luong Bridge

  Hoi An

  Huť

  Kon Tum

  My Son (tempelcomplex)

  Nha Trang

  Phong Nha - Ke Bang

  Pleiku

  Tuy Hoa

  Quy Nhon

  Vinh Moc (tunnels)
 

  Zuid Vietnam

  Ho Chi Minh City (Saigon)

  Ben Tre

  Can Tho

  Chau Doc

  Con Dao Islands

  Cu Chi (tunnels)

  Dalat

  Drijvende Markten

  Ha Tien - Phu Quoc

  Long Xuyen

  Mekong (fietsen)

  My Tho

  Nam Du Archipel

  Phan Thiet/ Mui Ne

  Phu Quoc Island

  Rach Gia - Phu Quoc

  Vung Tau
 

  Overige

  Parkeren Schiphol

  Vietnamese Loempia's

  Vietnamese Pho

  Vietnamese Cha Ca

  Links

  Contact
 

   

 


 


De Bevolking

"Vietnam is prachtig, de afwisseling in natuur- en cultuurschoon van dit Aziatische land, en de goedlachse, gastvrije bevolking. Of je nu in een bootje op de Mekong vaart, een eeuwenoude pagode bezoekt of op een marktje rondslentert, tijdens de rondreis ben je van 's morgens vroeg tot 's avonds laat geboeid door het dagelijkse leven van de Vietnamezen."


          De Vietnamezen - vonden hun oorsprong rond de delta van de Rode Rivier in China, maar verder is er weinig duidelijk over hun afkomst. Ergens tussen 500 en 200 v.Chr. kwamen ze als etnische groep naar voren uit een smeltkroes van volkeren, waarin onder de meer zeevarenden uit OceaniŽ en migranten uit AziŽ waren opgegaan. Na zich als volk te hebben gevestigd, trokken de Vietnamezen gestaag zuidwaarts. Ze vestigden zich op vlakten en in rivierdelta's, om begin 18e eeuw het zuiden van de Mekong-delta te bereiken. Hun land, 1700 kilometer lang, strekt zich van de Chinese grens tot aan de Golf van Thailand.

Vietnam: de taal:
De Vietnamese taal behoort tot ťťn van de meest gecompliceerde talen van het vasteland van Zuidoost-AziŽ. Het is sterk beÔnvloed door de duizendjarige Chinese overheersing. In de 17e eeuw ontwikkelden Europese missionarissen een nieuw, op het Latijns alfabet gebaseerd schrift, dat de Chinese karakters (chu nom en han tu) verving en het officiŽle schrift werd.

Religie:
Het confucianisme/voorouderverering is de belangrijkste godsdienst; vrijwel ieder Vietnamees heeft thuis een altaar voor de overleden voorouders.
Ook het Mahayana-boeddhisme hebben veel aanhangers in Vietnam. Het Theravada-boeddhisme heeft veel mindere aanhangers. De noordelijke, eerste variant kwam uit China, de zuidelijke uit India. Boeddhistische instellingen konden vrijelijk hun gang gaan tot de komst van het communisme in de 20e eeuw, toen alle religieuze activiteiten werden ontmoedigd.
Het katholicisme, dat nu nog drie miljoen aanhangers kent, maakte een honderdjarige bloeiperiode door, nadat het land halverwege de 19e eeuw een Franse kolonie was geworden.
In de eerste decennia van de 20e eeuw ontstond in Vietnam de Cao Dai-religie, een combinatie van taoÔsme, boeddhisme, confucianisme en christendom.

 

 

 

Inwoners:
Vietnam heeft bijna 85 miljoen inwoners. De meeste mensen wonen in de noordelijke en zuidelijke delta en langs de kust. Samen is dat ongeveer een derde van het land, waar 90% van de bevolking woont. De overige 10% woont in de berggebieden in het westen en het noorden.
Ongeveer een kwart van de Vietnamezen woont in steden. De bevolking groeit sterk. Naar verwachting zal Vietnam in 2020 meer dan 100 miljoen inwoners hebben. Dat is een groot probleem, want Vietnam heeft de ruimte niet om deze mensen te huisvesten en te voeden.
Vietnamezen vormen met 85% de grote meerderheid van de bevolking. Daarnaast leven er Khmer (voornamelijk in de Mekongdelta) en Cham, afstammelingen van het Champa koninkrijk dat van de 2de tot de 13de eeuw bestond in centraal-Vietnam. Verder zijn er diverse minderheden die in de bergen wonen, o.a. Tay, Hmong, Muong en Dao.
Het Vietnamese leven is sterk beÔnvloed door de Chinese. Niet verwonderlijk, want de Vietnamezen zijn oorspronkelijk afkomstig uit China en het land was lange tijd een Chinese provincie (zie Geschiedenis).


De Vietnamese Keuken:
Ook de Vietnamese keuken is sterk beÔnvloed door China, vooral in het noorden van het land. Daar zijn de maaltijden over het algemeen eenvoudiger, omdat het noorden traditioneel armer is dan het zuiden.
Het meest authentieke Vietnamese eten vind je in het centrale deel. De gerechten zijn daar uitbundig, kleurrijk en vaak ook flink gepeperd. Er wordt overvloedig gebruik gemaakt van sojasaus, vissaus en hoisin-saus.
Franse invloeden zijn terug te vinden in een gerecht als BŠnh XŤo, een soort pannenkoekje gevuld met vlees, garnalen en taugť. Stokbroden zijn ook een overblijfsel uit de Franse tijd.
Vietnamese koffie is heel sterk. Het drankje wordt gezet door een metalen filter met koffie en kokend water op een kopje te zetten. De Vietnamezen drinken het steevast met dikke gecondenseerde melk. Die is op zich al zoet, maar toch voegen ze soms nog extra suiker toe.

 

Vlag en Munt:
De munteenheid van dit land is de dong. Er zijn heel erg veel rijstvelden in Vietnam, en het is een communistisch land. De grootste stad van het land is Ho Chi Minh Stad, het vroegere Saigon. De rode achtergrond van de Vietnamese vlag staat voor de socialistische revolutie van Vietnam en het vergoten bloed van de Vietnamezen tijdens de Eerste Indochinese oorlog met Frankrijk. De vijf punten van de gouden ster op de vlag staan voor de beroepen en personen in Vietnam: arbeiders, boeren, intellectuelen, jongeren en soldaten. Ook staan de vijf sterpunten voor de eenheid in de socialistische staat. De vlag werd voor het eerst ingevoerd in het vroegere land Noord-Vietnam in het jaar 1954. Sinds 1976 is het de huidige vlag van Vietnam.

 

 


Copyright © 2014 - 2021 WINT. All Rights Reserved. | Privacy Policy |