THE
 Vietnam
 SITE
 

     

ENGLISH   

 
 
 

 -- Home

 -- De Vietnamezen

 -- Afstandtabel

 -- Ambassade/ Consul NL

 -- Ambassade/ Consul BE

 -- Bussen in Vietnam

 -- Festivals

 -- Grensovergangen

 -- Kaart van Vietnam

 -- Klimaat

 -- Reisdocumenten

 -- Treinen in Vietnam

 -- Vaccinaties
 

  Noord Vietnam

  Hanoi

  Bergvolken N - Vietnam

  Cao Bang

  Cat Ba Island

  Dien Bien Phu

  Duong Lam

  Ha Giang

  Ha Long Bay

  Hai Phong

  Hoa Binh

  Lai Chau

  Lang Son

  Lao Cai

  Mai Chau

  Ninh Binh

  Sapa

  Son La

  Vinh
 

  Centraal Vietnam

  Buon Ma Thuot

  Cham Islands

  Da Nang

  Dak Lak

  Dong Hoi

  Hien Luong Bridge

  Hoi An

  Hué

  Kon Tum

  My Son (tempelcomplex)

  Nha Trang

  Phong Nha - Ke Bang

  Pleiku

  Tuy Hoa

  Quy Nhon

  Vinh Moc (tunnels)
 

  Zuid Vietnam

  Ho Chi Minh City (Saigon)

  Ben Tre

  Can Tho

  Chau Doc

  Con Dao Islands

  Cu Chi (tunnels)

  Dalat

  Drijvende Markten

  Ha Tien - Phu Quoc

  Long Xuyen

  Mekong (fietsen)

  My Tho

  Nam Du Archipel

  Phan Thiet/ Mui Ne

  Phu Quoc Island

  Rach Gia - Phu Quoc

  Vung Tau
 

  Overige

  Parkeren Schiphol

  Vietnamese Loempia's

  Vietnamese Pho

  Vietnamese Cha Ca

  Links

  Contact
 

   

 


 

Bergvolken van Noord Vietnam

Door het hele gebied wonen verschillende bergstammen. De bekendste stammen zijn Black H’mong en de Red Dao. De hele familie helpt mee bij het verbouwen van de rijst. Het meeste van wat ze oogsten is voor eigen consumptie. Het overige wordt verkocht op de plaatselijke markt. Familieleden die Engels hebben leren spreken kunnen een baan als gids bemachtigen of in één van de hotels in Sapa.
De trekking is zwaar! De paden zijn enorm glad en zonder bamboestok en de hulp van de Zwarte Hmong vrouwen is het echt niet te doen, we glibberen over de smalle paadjes en rotsen en moeten ons soms echt vasthouden aan de vrouwen die (met baby op de rug) op hun slippertjes de bergen op en af lopen alsof het niets is, aan het einde van de trekking willen de vrouwen uiteraard hun tasjes en souvenirs aan ons verkopen en omdat iedereen zo enorm blij is met hun hulp kopen we alle tasjes, kettingen, armbandjes en sjaals".


Tay

          Er is niet veel - bekend over de oorsprong van de bergvolken. Sommige groepen woonden al in Noord-Vietnam, voordat de voorouders van Vietnamezen hier kwamen wonen. De Vietnamezen kwamen oorspronkelijk uit Zuid-China meer dan 4000 - 5000 jaar geleden. Op bepaalde punten verschilden de Vietnamezen bewoners van de inheemse bevolking, die in de Rode Rivier Delta leefden. Ze werden de grootste bevolkingsgroep en woonden toen in de kleine dorpen en streken in Vietnam.

Sommige etnische groepen bleven tussen de Vietnamezen mensen wonen. Anderen besloten om hun onafhankelijkheid te behouden en verhuisden naar de hooglanden, of werden naar de berggebieden verdreven. Waar ze nu nog wonen.

De TAY - is de grootste minderheid na Vietnamezen (de Kinh):

Tay etnische minderheid neemt de 1e plaats in van de etnische minderheden van Vietnam. Hun aantal wordt geschat op circa 1,7 miljoen. Ze waren omstreeks 500 na Chr. al in Vietnam. Deze groep is onderverdeeld in de kleinere groepen (bijvoorbeeld Ngan, Phen, Tho, Do Lao, Pa Di). De Tay bewonen het vooral het gebied in het noord-oostelijke deel van het noorden van Vietnam.

De Tay hebben zeer rijke cultuur. Te beginnen met de traditionele folklore: bruiloft liedjes, gedichten, dans en muziek. Het bekendste lied heet "Hat Luon". Het is een duet tussen geliefden. Gedurende het jaar zijn er een aantal festivals en feesten, die verschillende betekenissen hebben. Het zijn meestal boeren en sommige tradities blijven tot nu toe voortbestaan. Bijv. het verbouwen van natte rijst, het graven van irrigatiekanalen, het dorsen van graan rijst op houten rekken (Loong). De bekendste ambacht van Tay minderheid is het weven brokaat naar originele ontwerp. Die worden zeer gewaardeerd.

 

De kleding is niet zo kleurrijk als van andere etnische minderheden. De kleding wordt van katoen gemaakt, dat ze indigo-blauw verven. Er is niet zo veel borduurwerk of andere decoraties te zien. De vrouwen dragen rokken of broeken, polo shirt en zwarte sjaal, mannen dragen broek en hemd of T-shirt. Don Lao minderheden dragen kegelvormige sjalen op hun hoofd en Tho minderheden dragen jurken, zoals de Thai van Mai Chau.

De huizen zijn vergelijkbaar met die van de Thai. Ze zijn gebouwd op palen. Voor de bouw van het dak gebruikt men palen, stro of palmbladeren en voor de wanden gebruiken ze hout of bamboe. De dorpen zijn vaak gebouwd op de uitlopers van de bergen. De namen van de dorpen zijn vaak genoemd naar de bergen, rivieren of de velden, waar ze wonen. Dorpen zijn vaak groot en hebben tientallen huizen.

 

 


De Thai

De Thai - is 2de grootste etnische groep na de Tay
De Thai is de 2e grootste minderheid in Vietnam, na de Tay. Ze zijn met ongeveer 1,5 miljoen mensen. Bewoners van deze minderheid leven voornamelijk in Son La, Mai Chau, Lao Cai en Lai Chau. In het gebied van Lai Chau en Lao Cai in het noorden wonen de Witte Thai. In het zuidelijk deel van de provincie Son La, Yen Bai Mai Chau leven de Zwarte Thai. Maar je komt ook Witte Thai in Mai Chau tegen. Ze dragen speciale kleren voor culturele voorstellingen.

De Thai staan bekend om zijn prachtig geweven kleding, accessoires en hun typische huizen op palen. Deze huizen zijn ontworpen om de bewoners te beschermen tegen mogelijke overstromingen en gevaarlijke dieren. Zij bieden ook onderdak voor hun dieren. De vrouwen hebben hun traditionele kleding behouden, terwijl mannen zich meestal kleden als de Vietnamezen (nog niet overal).


De vrouwen van de Zwarte Thai dragen blouses (groen, blauw, roze, paars) met een onderscheidende rij knopen, zwarte rok, zwarte sjaal, witte sjaal (bij Witte Thai vrouwen). De Thai bewoners hebben een grote schat aan legenden, mythen en oude sagen.

 


Hmong vrouwen op de markt in Sapa

De HMONG - is één van de grootste minderheden in het noorden
De Hmong vormen één van de grootste minderheden in Vietnam (ongeveer 1 miljoen mensen). Ze wonen voornamelijk in het bergachtige gebied in de buurt van de Chinese grens. Er zijn verschillende etnische subgroepen en ze kunnen gemakkelijk worden herkend aan hun kleding, waaraan zij volgens hun traditie moeten voldoen.

De Zwarte Hmong staan bekend om hun handwerk en hun traditionele indigo blauwe kleding. De Bloemen Hmong dragen expressieve, kleurrijke kleding. Het is niet moeilijk om ze te herkennen op markten in Bac Ha en Coc Ly in Lao Cai. De andere subgroepen van Hmong zijn Witte Hmong, Rode Hmong, Groene Hmong en ook de Chinese Hmong.


De Hmong kwamen ongeveer 300 jaar geleden naar Vietnam vanuit Zuid-China, tijdens het bewind van de Ming en Qing dynastieën. Hun vertrek kwam, omdat tegen het Chinese imperialisme van die dynastieën waren. Een groot aantal Zwarte Hmong vind je alleen in Sapa of Lao Cai provincie.


De plicht van de man bestaat uit het zorgen voor het hele gezin. Hij neemt belangrijke beslissingen over de veiligheid en het welzijn van de familie. Hij wordt ook gezien als de belangrijke kostwinner. Zijn vrouw moet vooral een goede huisvrouw zijn, voor de kinderen zorgen en het eten bereiden. Een deel van het werk van de vrouwen bestaat uit het maken van handgemaakte traditionele kleding of sieraden. Voor het vervaardigen van kleding gebruiken zij hennep en de indigokleur. De Hmong gebruiken traditionele methodes voor het kleuren en decoreren - batik. Hmong zijn zeer vaardig in het maken van kleding en de teelt van hennep voor het maken van kleding.

De situatie is ook langzaam aan het veranderen met de komst van de toeristen in Vietnam. Veel Hmong in Vietnam hebben veel van hun tradities en gebruiken verloren. Ze passen zich aan de nieuwe gewoonten en cultuur. De kleding verandert, ze beginnen een bedrijfje en rijden een motorfiets. De Hmong wonen vooral in het noorden van Vietnam en daar kunt u hun eenvoudige en moeilijke leven in de prachtige natuurgebieden nog steeds zien.


Dao meisjes

De DAO (het "Jungle volk")
De Dao spreken dezelfde taal als de Hmong. Je vindt ze in het noorden van Vietnam en langs de grens met Laos. Er zijn ongeveer 600.000 Dao in Vietnam.
De geschiedenis van de Dao is niet helemaal bekend. Ze kwamen uit China. Ze komen tussen de 12e en 13e eeuw en in het begin van de 20e eeuw naar Vietnam.

De godsdienst van de Dao mensen heeft elementen van het confucianisme, het boeddhisme en het taoïsme. Ban Vuong (Ban Ho) was de legendarische heilige man en de oudste voorouder van de Dao minderheid. De Dao groep heeft een bevolking van ongeveer 600 000 in Vietnam en is verdeeld in een andere subgroepen (Dao met witte broek, Dao met smalle broeken, Dao met munten, Dao met blauwe kleren ...)

Vrouwen van deze groep zijn gemakkelijk te herkennen aan hun driehoekige rode tulband / sjaal versierd met zilveren munten en rode kwasten. Mannen dragen meestal een lange broek met een shirt en een sjaal op het hoofd. Familie rollen is vergelijkbaar met de Hmong. Een man heeft een dominante rol in het gezin en hij is ook een belangrijke economische factor. De vrouw neemt zorg voor het huishouden, de kinderen en de bijbehorende werkzaamheden voor haar rekening.


Heel belangrijk is ook de keuze voor de plaats, waar de familie gaat wonen. Het is een gebruik om een kom rijst voor de hele nacht neer te zetten. Het vertegenwoordigt de rijkdom van het gebied, het aantal koeien, buffels, geld en goed. Ze jagen hun droom na en wanneer er geen rijst meer verbouwd kan worden, verhuizen ze naar een andere plek.


De Rode Dao wonen vooral in Cao Bang, Lang Son, Tuyen Quang, Ha Giang en Lao Cai. Tegenwoordig heeft het dorp Ta Phin meer dan 700 Rode Dao.

 

 


Copyright © 2014 - 2021 WINT. All Rights Reserved. | Privacy Policy |